ISW: заяви РФ і Білорусі щодо оборонної співпраці – частина інформаційної операції

Російські та білоруські офіційні особи продовжують підтримувати давню інформаційну операцію про те, що Білорусь вступить у війну в Україні, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).
За даними організації, вступ Білорусі у війну залишається дуже малоймовірним.
«Російські та білоруські офіційні особи продовжують висвітлювати двостороннє оборонне співробітництво між Росією та Білоруссю як засіб давньої інформаційної операції про те, що Білорусь вступить у війну в Україні від імені Росії. Вступ Білорусі у війну залишається малоймовірним, як раніше оцінювало ISW. Як раніше оцінювало ISW, вступ Білорусі у війну залишається дуже малоймовірним через низку внутрішніх наслідків, які така дія матиме для режиму президента Олександра Лукашенка, а також через обмежений білоруський військовий потенціал», – йдеться у звіті.
У ISW нагадують про заяву білоруського міністра оборони Віктор Хреніна від 2 листопада. Він повідомив, що Росія і Білорусь провели щорічне засідання Спільної колегії міністерств оборони з метою зміцнення «спільного військового потенціалу» для протидії «викликам і загрозам військового характеру» з боку НАТО.
Експерти Інститут вивчення війни вважають, що заява Хреніна, ймовірно, має на меті продемонструвати постійну лояльність Білорусі до Росії та представити Заходу імідж білорусько-російської військової єдності.

Супутникове фото аеродрома Мачулищі в Білорусі, березень 2022 року ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

У Британії припустили, навіщо Росія розміщує ракети «Кинджал» у Білорусі

Наприкінці жовтня Олександр Лукашенко схвалив проєкт угоди з РФ щодо створення навчально-бойових центрів, які здійснюватимуть спільну підготовку військовослужбовців Білорусі та Росії.

За тиждень до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, 17 лютого, Лукашенко повідомляв про плани створення у Білорусі центру для освоєння російських оперативно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер».

Читайте також: ЗСУ розповіли, як готують Київ до можливого повторного наступу армії РФ

20 жовтня у Генштабі ЗСУ заявили, що загроза відновлення наступу російської армії на північному фронті зростає, та додали, що напрямок наступу армії РФ із півночі цього разу може бути зміщений на захід білорусько-українського кордону, щоб «перерізати основні логістичні артерії постачання озброєння та військової техніки Україні від країн-партнерів».

27 жовтня у Генеральному штабі ЗСУ додали, що спостерігають «системну підготовку до ескалації» з боку Росії та Білорусі.

<![CDATA[.cls-1{fill:#7360f2;}.cls-2{fill:none;stroke:#7360f2;stroke-linecap:round;stroke-linejoin:round;stroke-width:16.86px;}]]>Artboard 6

Долучайтесь до спільноти Радіо Свобода у Viber !