ЦПД спростував фейк, що українці нібито причетні до теракту в “Крокусі” (фото)

У мережі з'явилися фото українців, які нібито причетні до теракту в підмосковному "Крокус Сіті Хол", проте це брехня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

За даними центру, в мережі з'явилась інформація, що нібито четверо підозрюваних у скоєнні теракту в підмосковному "Крокус Сіті Хол" ідентифіковані за паспортами і є громадянами України, яких найняла держава за гроші американських платників податків.

Проте в ЦПД наголосили, що дані заяви не відповідають дійсності.

"Вкид постять анонімні акаунти та боти – у дописах слово в слово повторюється один і той "викривальний" текст. Для створення брехні фейкороби використали фотографії реальних паспортів українців, які знайшли в інтернеті. Дані, на ім'я Цезаря Юлій-Галарьірогайлальірозра Ілліча можна знайти в матеріалах за 2020 рік", – додали в центрі.

У випадку з фото паспорту Миколи Малухи, то, за даними центру, воно з’явилося в мережі ще у 2016 році та було опубліковано особисто Малухою у Facebook: у дописі під фото росіянин тішився, що отримав український паспорт і хоче відмовитися від російського.

"Два інших фото – низької якості й прочитати імена на них неможливо. Пропаганда продовжує поширювати фейки для пошуку "українського сліду" в теракті, до якого Україна не причетна", – підсумували в центрі.

Теракт під Москвою

Нагадаємо, 22 березня невідомі зі зброєю увірвалися до торгового центру "Крокус Сіті хол", що знаходиться під Москвою. У ТЦ було велике скупчення людей.

Терористи масово розстрілювали росіян і підпалили виходи, щоб унеможливити втечу.

Пізніше в РФ заарештували громадян Таджикистану та звинуватили їх у теракті. Російський диктатор Володимир Путін заявляв, що підозрювані нібито намагалися втекти в Україну через Брянську область.

Як заявив сьогодні, 27 березня, начальник ГУР Кирило Буданов, Росія знала про підготовку теракту щонайменше за місяць, але вирішила не діяти.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна у Telegram.