Медики Кам’янського розповіли, як запобігти раку у дітей

Сьогодні, 15 лютого, в світі відзначають Міжнародний день дитини, хворої на рак. Цей день офіційно вважають Міжнародним днем дитини, що хвора на рак, з 2003 року. А започаткували його батьки таких дітей у 2001 році на черговій зустрічі Міжнародної конфедерації.

З  2003 року заходи з нагоди цього дня проводяться і в Україні. Символ цього дня – золота стрічка. Активісти і батьки онкохворих дітей обрали колір золота, оскільки немає нічого ціннішого за дитяче життя і дорогоцінність металу це підкреслює. Золота стрічка є символом для всіх форм раку у дітей і підлітків.

Основна мета Міжнародного дня онкохворої дитини – розказати суспільству про дитячі онкологічні хвороби. Це не день відчаю, а свято перемоги малюків і дорослих, лікарів, родичів хворих і всіх, хто не байдужий до чужого горя, над страшною недугою – злоякісними пухлинами дитячого віку.

В Україні щорічно реєструється 800 – 1000 випадків злоякісних пухлин у дітей. У Дніпропетровській області, як і в Україні в цілому, рівень дитячої онкологічної захворюваності протягом останніх десяти років залишається стабільним. Показники захворюваності коливаються від 10,2 до 12,1 на 100 тисяч дітей.

За інформацією Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту, в Кам’янському у 2021 році захворіло 2 дитини до 14 років (у 2020 році захворіло 4 дітей). Онкологічних захворювань серед підлітків не реєструвалось.

Дитячий рак – це не фатальний вирок: сучасна медицина здатна багато чого протиставити недузі. Рак – небезпечне, важке, але в даний час виліковне захворювання, якщо 30 років тому на Україні виживало до 10% дітей, хворих на рак, то сьогодні – більше половини. Треба тільки вчасно діагностувати захворювання, правильно його лікувати. Так стверджують дитячі онкологи, які щодня разом з батьками хворих дітей борються за життя маленьких онкологічних хворих. Але багато що в боротьбі за життя дітей, хворих на рак, залежить і від того, наскільки суспільство упевнене, що ця боротьба може бути успішною. Що чималі засоби, які потрібні для дитини, в переважній більшості випадків допоможуть перемогти хворобу.

До найбільш поширених факторів ризику розвитку раку у дітей належать: дитячі травми, шкідливі звички батьків (наприклад, надмірне споживання алкоголю, куріння), вплив хімічних речовин (наприклад, пестицидів), прийом деяких лікарських засобів або наркотичних речовин матір’ю під час вагітності, хромосомні аберації або порушення структури хромосом (наприклад, синдром Дауна), генетичні порушення (наприклад, синдром множинної ендокринної неоплазії), особливості періоду статевого дозрівання (наприклад, рання перша менструація), радіаційне опромінення (наприклад, діагностичні рентгенограми у внутрішньоутробному стані, променева терапія), вірусні інфекції (наприклад, вірус папіломи людини), бактеріальні інфекції (наприклад, Helicobacter pylori), фактори, пов’язані з надмірною вагою (наприклад, надмірна вага жінки до чи під час вагітності, ожиріння у дітей).

Тому, щоб знизити ризик розвитку онкологічних захворювань у дітей, батькам слід: 

  • відмовитися від куріння або хоча б не курити в присутності дитини. Тютюновий дим містить канцерогени, які надходять у кров при пасивному вдиханні тютюнового диму, провокуючи зростання пухлинних клітин в організмі;
  • включити в дитячий раціон максимальну кількість фруктів, овочів та зернових. Кількість жирів має бути мінімальною, тому ще ожиріння у дітей може призводити до розвитку онкологічних хвороб;
  • своєчасно лікувати вірусні інфекції і намагатися не допускати зараження дитини. Медики рекомендують робити щеплення проти тих хвороб, для яких імунізація є єдиним можливим методом профілактики;
  • проводити регулярні профілактичні медичні огляди дитини. Уточніть у вашого сімейного лікаря календарний план і обсяг профілактичних обстежень та своєчасно виконуйте його.