Зібрались на «каву з українською душею»: оборонці невимушено поспілкувалися зі школярами

11-класники дніпровської гімназії запросили у гості оборонців. Зібрались на «каву з українською душею». До дітей завітали учасники  музичного гурту «Вертеп». Нині вони – військовослужбовці тероборони ЗСУ. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

«Такі патріотичні зустрічі воїнів із дітьми – частина нашого проєкту ТитаниUA. Залучатимемо й амбасадорів. Щоб хлопці та дівчата спілкувалися із героями. Бачили гарний приклад, плекали в собі правильні цінності», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

На каву до випускників прийшли молодший лейтенант Тимофій Хом’як і помічник військового капелана Настя Сердюк. У мирному житті – фронтмен та солістка гурту «Вертеп». Вони взяли до рук зброю, коли почалося повномасштабне вторгнення.

«Виховання молоді – це важлива частина «Титанів». Адже сам проєкт соціально-освітній», – додала заступник очільника області Ірина Грицай.

Військовослужбовець Тимофій Хом’як розповів, що з 2014 року разом із бендом виконували волонтерську місію. Дали понад 300 концертів для бійців.

З початком повномасштабної агресії четверо з учасників гурту пішли добровольцями захищати країну.

«Я всього лише відстояв два дні у черзі. Зрештою, отримав автомат, який в руках ніколи раніше не тримав. Пройшов вишкіл, навчився військовій справі і потрапив на фронт. Став піхотинцем. Боронив позиції на Донецькому напрямку між Кураховим і Вугледаром», – розповів Тимофій Хом’як.

Через рік до лав Сил оборони приєдналась і Настя Сердюк. Дівчина підписала контракт із ЗСУ.

Вийшла затишна розмова. Багато фронтових історій. Про те, як військові примудрялися ловити Wi-Fi від ворожих безпілотників. Аби відправити рідним коротке повідомлення: «++». Напрацьовані лайфхаки використовували, допоки не з’явилися Старлінки.

Згадали й про підбиті танки, справжню дружбу. Про мишей у бліндажах, яких боїшся перших 15 хвилин, а потім навіть підгодовуєш. Мову – як дієву зброю проти ворога. Про особистий «окоп» школярів – сумлінно навчатися.

Учні охоче ставили гостям питання. Цікавилися, як підготуватися фізично до служби.

«Почути з перших вуст тих, хто нас захищає. Отримати мудрі поради, дізнатися про життя на фронті. Було цікаво. Дуже тепла атмосфера панувала. Багато для себе зрозуміли. Подарували військовим Прапор України, на якому залишили написи», – поділилася враженнями 11-класниця Анастасія. 

Знайшлося місце й для пісні. Справжньої, актуально-військової, під гітару.