Мити чи не мити: суддя проєкту “МастерШеф” пояснив, як приготувати розсипчастий рис

Попри те, що рис – доволі простий у приготуванні продукт, не всі вміють правильно його варити. Тому нерідко крупа виходить злиплою та неапетитною. Про те, як правильно готувати рис, зокрема, чи потрібно мити крупу перед варінням, розповів суддя проєкту "МастарШеф" Володимир Ярославський, пише 5692.com.ua.

Як правильно варити рис

За словами Ярославського, одним з найпоширеніших довгозернистих сортів рису є басматі. Він набуває особливої довгої форми під час приготування, стає ароматним і розсипчастим.

Одним з найголовніших правил є чітке дотримання пропорцій води та крупи – 1:1.5. Тобто, на 100 г рису потрібно взяти 150 г води.

Шеф-кухар описав покроковий рецепт приготування смачного і розсипчастого рису:

  • відміряти воду та рис;
  • взяти середній сотейник з товстим дном, покласти туди крупу і воду;
  • посолити та додати шматочок масла або трохи запашної олії;
  • довести до кипіння на середньому вогні, після чого зменшити вогонь до мінімального;
  • перемішати та накрити кришкою;
  • проварити протягом 12 хвилин;
  • зняти з вогню і накрити сотейник товстим рушником;
  • через 10-15 хвилин акуратно перемішати рис лопаткою.

Готуючи рис жасмин, слід враховувати, що він ніжніший за консистенцією, більш чіпкий та липкий. Готувати його потрібно так само, але води брати в пропорції 1:1,3. Якщо готувати у рисоварці, то співвідношення рису та води має становити 1:1,1.

Рис краще смакує теплим або гарячим, а смак його змінюється після холодильнику, – зазначив Ярославський.

Чи промивати рис перед приготуванням

Шеф-кухар пояснив, що якісний рис не потребує промивання перед приготуванням. Це жодним чином не впливає на клейкість. Крупу можна промити лише в тому випадку, якщо в ній є бруд. Наприклад, бруд можу потрапити у рис, який продається на розсип.

Останні дослідження довели, що клейкість залежить від крохмалю амілопектин, він вимивається з рису у процесі приготування, – сказав експерт.

Джерело: 5692.com.ua