“Підвищення буде суттєвим”: в Україні вже з 1 квітня може подорожчати один із комунальних тарифів

В Україні очікується значне збільшення тарифів на водопостачання, починаючи з квітня 2024 року. За даними журналістів, тарифи на водопостачання пропонують підняти у два етапи, пише "Фокус".

Підвищення цін на воду планується в таких містах: Київ, Дніпро, Черкаси, Нікополь, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Бровари, Ужгород, Львів, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Чернівці, Дрогобич. При цьому збільшення розміру тарифів пропонується провести у два етапи: з 1 квітня і з 1 липня 2024 року.

НКРЕКП оголосила, що планує переглянути і підвищити тарифи для першої групи з 7 водоканалів, які розташовані на заході країни, і для другої групи — з 14 великих водоканалів на інших територіях. Підвищення буде суттєвим — на 20, 30%, а іноді навіть на 60%, — зазначив Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг.

Необхідність підвищення тарифів насамперед пояснюється критичним поточним станом сектору водопостачання. Як пояснили в Асоціації "Укрводоканалкологія", сектор зіткнувся із серйозними фінансовими проблемами через збитки, значну заборгованість населення і водоканалів перед кредиторами. Крім того, у працівників водоканалів дуже низькі зарплати, що призвело до відтоку кадрів.

Ще одним критичним моментом, який потребує негайного вирішення, стала заборгованість з оплати електроенергії водоканалами, що сягнула 7,9 мільярда гривень.

Представники центральної влади та місцевого самоврядування, деякі з яких володіють водопостачальними підприємствами, досягли угоди про те, що держава буде стримувати зростання тарифів на водопостачання для населення шляхом виплати компенсацій.

Відтоді жодної копійки на відшкодування різниці в тарифах у держбюджеті не було закладено. Відповідно, кошти не були перераховані тепло-, електро- та водопостачальним підприємствам. Станом на сьогодні заборгованість по теплу — 36 млрд грн і 2 млрд — заборгованість по воді, — заявила Оксана Продан, радниця голови Асоціації міст України.

Джерело: 5692.com.ua