Якщо немає трудової книжки: експерт розповів, як оформити пенсію та підтвердити стаж

Завдяки оцифруванню документації українці можуть оформити пенсію і відстежити стаж онлайн. Проте в деяких випадках стаж і розмір зарплати необхідно підтверджувати документально. Як оформити пенсію і підтвердити стаж, якщо загублені документи, пояснив експерт з пенсійної справи Сергій Коробкін, пише 5692.com.ua з посиланням на Факти ICTV.

Як підтвердити стаж після 2004 року

Під час призначення пенсії для підтвердження наявності стажу потрібна трудова книжка. При цьому велике значення має те, за який період потрібно підтвердити стаж.

Страховий стаж, набутий з 1 січня 2004 року, можна підтвердити за допомогою даних з реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. У реєстр автоматично потрапляють усі дані про офіційну зарплату і сплату ЄСВ.

Тому, якщо страхові внески із зарплати надходили в повному обсягу, то стаж за цей час буде враховано в автоматичному режимі. Тобто стаж за цей період не потрібно підтверджувати.

У разі, якщо внески за цей період не сплачували, тоді нарахування пенсії буде можливе після сплати ЄСВ за відсутні періоди. Інакше кажучи, потрібно буде докупити страховий стаж.

Як підтвердити стаж до 2004 року

Для підтвердження страхового стажу, набутого до 2004 року, потрібно надати відповідні документи, зокрема:

  • паперову трудову книжку;
  • електронну трудову книжку;
  • довідки з місця роботи;
  • довідки з архівних установ;
  • дипломи про навчання;
  • військовий квиток.

Якщо у людини немає трудової книжки і неможливо отримати архівні дані, стаж можна підтвердити за допомогою показань свідків. Для цього представники Пенсійного фонду мають опитати щонайменше двох свідків, які працювали спільно із цією особою і мають підтверджувальні документи.

За таким же механізмом підтверджується стаж у випадках, коли документи постраждали внаслідок бойових дій або перебувають на тимчасово окупованій території.

Як оформити пенсію без трудової книжки у 2024 році

Як пояснив експерт, зараз пенсію можна оформити онлайн – через портал електронних послуг ПФУ або через застосунок "Дія". Раніше для цього потрібно було подавати заяву до територіального органу Пенсійного фонду.

Крім того, під час воєнного стану звернутися за призначенням пенсії можна поштою навіть з-за кордону. Така можливість, каже Коробкін, надається українцям, які проживають за кордоном у статусі біженця та отримали тимчасовий захист.

Що стосується громадян, які проживають за кордоном постійно, то пенсію вони можуть отримувати лише в тому випадку, якщо з країною проживання Україна уклала угоду про співпрацю у сфері пенсійного забезпечення.

Джерело: 5692.com.ua