Кому належить пенсія у зв’язку з втратою годувальника: у Пенсійному фонді дали пояснення

В Україні право на пенсію мають не тільки громадяни пенсійного віку та особи з інвалідністю, а й люди, які втратили годувальника, на утриманні якого вони перебували. Кому саме призначається такий вид соціальних виплат, нагадали у Пенсійному фонді, пише Фокус.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається членам сім’ї померлого годувальника, які є непрацездатними і які були на його утриманні.

До членів сім'ї, які можуть отримувати цей вид державної допомоги, належать, зокрема:

  • чоловік або дружина, батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або віку, передбаченого ст. 26 Закону України № 1058-IV від 09.07.2003;
  • діти до 18 років або старші діти цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
  • діти, які навчаються за денною формою навчання — до завершення навчання (але не довше ніж до 23 років);
  • діти-сироти віком до 23 років;
  • чоловік або дружина, один із батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника незалежно від віку та працездатності, які не працюють і зайняті доглядом за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.

Така пенсія призначається на весь період, протягом якого член сім’ї померлого годувальника вважається непрацездатним, а тим членам сім’ї, які вже досягли пенсійного віку, — довічно.

При цьому у Пенсійному фонді зазначили, що дітям померлого годувальника пенсія призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні.

Крім того, члени сім’ї померлого годувальника, які й самі одержували пенсію, але для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, можуть за бажанням перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Для призначення пенсії у разі втрати годувальника потрібно звернутися до територіальних органів Пенсійного фонду України за місцем реєстрації.

Джерело: 5692.com.ua