У Верховній Раді закликали обмежувати ухилянтів у правах: подробиці

Новий законопроєкт щодо рекрутингу та мобілізації дозволяє громадянам обрати 1 з двох шляхів потрапляння до війська та робить процес більш прозорим. Про це розповіла народна депутатка від "Слуги народу" та заступниця голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Мар’яна Безугла.

У військовозобов'язаних є 2 шляхи

Згідно із заявою народної депутатки, нові правила рекрутингу та мобілізації забезпечують два кроки для вступу до Збройних Сил України.

Перший метод – рекрутинг, дозволяє добровільно обрати військову посаду в ЗСУ. Відповідно, цей шлях передбачає можливість звернутися до Центру надання адміністративних послуг(ЦНАП) або використати відповідний веб-сайт для вибору вакансії та надсилання заяви. Важливою особливістю рекрутингу є те, що у ЦНАПах не проводиться мобілізація, а працюють тільки рекрутери.

Другий метод – мобілізація, передбачає примусове включення громадян до ЗСУ під час воєнного стану. Цей шлях включає в себе отримання повістки, звернення до Територіальних військових комісаріатів (ТВК) та вступ на службу.

Безугла підкреслила, що концепція рекрутингу орієнтована на обслуговування добровольців, тобто осіб, які добровільно обрали службу в Збройних Силах. Стосовно осіб, які ухиляються від мобілізації, посадовиця запропонувала застосовувати обмеження їхніх прав.

Якщо ні, може застосувати примус. Якщо ти ухилянт – обмеження прав, – резюмувала вона.

Проєкт рекрутингу до Збройних Сил України дозволяє фахівцям, що мобілізуються до армії, обирати конкретні військові посади, що відповідають їхнім професійним навичкам. Це надає можливість ефективно використовувати резерв громадян для зміцнення обороноздатності країни.

Джерело: 5692.com.ua