Кам’янське – флагман допомоги переселенцям та приклад для інших громад

26 000 вимушених переселенців прийняв Кам’янський район Дніпропетровської області, більше половини з них – це майже 14 000 обрали своєю домівкою місто Кам’янське. 

На базі чотирьох територіальних центрів соціального обслуговування, розподіляється і видається гуманітарна допомога: одяг, продуктові набори та тимчасовий притулок тим, хто його потребує. Для цього в приміщеннях терцентрів обладнані спальні місця, є їдальні. Також люди можуть отримати психологічну, медичну, гуманітарну та правову допомогу.

12 травня, мер Кам’янського Андрій Білоусов спільно з головою районної військової адміністрації Олегом Гапічем відвідали територіальні центри та гуртожитки, в яких сьогодні перебувають переселенці.

За словами Олени із Селідово, вона була приємно здивована ставленням до них кам’янчан. Розповідає, що і роботу в місті знайти реально, і ціни за оренду житла помірні.

«Куди б не звернулися, чого б не попросили – допомога надається у всьому. У будь-якому напрямку: житло, харчування, одяг. Ми й самі намагаємося на місці не сидіти, теж займаємося волонтерською роботою», – розповідає Інна, яка приїхала до Кам’янського з Українська Донецької області.

«Сьогодні разом з начальником Кам‘янської військової адміністрації Олегом Гапічем побували в територіальному центрі соціального обслуговування населення по проспекту Свободи, 36. Мешканцям з інших областей тут надається всебічна допомога та підтримка: одяг, продукти харчування, психологічна та медична допомога. Наразі тільки в переобладнаних терцентрах міста проживає близько 200 переселенців. Організовано працюють і створені на базі міських ЦНАПів центри турботи, які надають людям необхідні послуги та допомогу. Всі служби, задіяні в цьому напрямку, працюють ефективно і злагоджено. Побували також в гуртожитку по проспекту Аношкіна, 65, поспілкувались з людьми.

А загалом Кам’янське прийняло вже 13,5 тисячі вимушених переселенців. Більшість із них перебуває на орендованому житлі, також завдяки підтримці ОДА надаються місця у гуртожитках технікумів та училищ», – розповідає мер Кам’янського Андрій Білоусов.

За словами міського голови, місто може прийняти ще близько 5 тисяч переселенців.

Як повідомив голова військової райадміністрації Олег Гапіч, наразі, у питаннях організації, допомоги переселенцям, Кам’янське є флагманом та прикладом для інших громад:

«Такі центри є на території всього Кам’янського району, проте левова частка припала на місто Кам’янське, яке є прикладом щодо гідної організації всих цих процесів. Ми дуже вдячні обласній адміністрації та облраді за те, що допомагають нам продуктовими наборами. З впевненістю можу сказати, що людина, яка вирішила залишитись на території Кам’янського району або міста Кам’янське – отримає всебічну підтримку».