Ворог намагається обходити ППО: Гуменюк про нічну атаку

В Одеській області ворог не припиняє терор, під ударом опинилися південні та південно-східні регіони. Два безпілотники заходили з акваторії Чорного моря і були влучно знищені, чотири відпрацювали сили протиповітряної оборони в Дніпропетровській області, та ще один у Херсонській області.

Про це сказала речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ефір телемарафону.

"Разом із силами ППО в нашій операційній зоні ми близько трьох годин відбивали атаку безпілотників, яка була спрямована оченвидно знов на енергетичну інфраструктуру", – розповіла речниця.

В Одеській області влучань не допущено, однак у Дніпропетровській області уламки збитого безпілотника впали на територію елеватора, де спалахнула пожежа: її оперативно ліквідовано, люди не постраждали, критичних руйнувань не допущено.

За словами Наталі Гуменюк, сам факт того, що ворог намагався знову спрямовувати маршрути своїх безпілотників таким чином, щоб і викривати, і обходити системи ППО, може в непрямий спосіб свідчити про те, що навіть така не дуже потужна у порівнянні з іншими атака, може бути передвісником наступних атак, коли ворог збере певну інформацію.

"Ми вже акцентували увагу, що після знищення А-50 у ворога є проблеми зі здобуттям інформації, внаслідок чого вони активізують діяльність безпілотних розвідників. Небезпека з Чорного моря зберігається до тих пір, поки ворог тримає ракетоносії, і ми знаємо, що вони споряджені ракетами типу "Калібр". Загальний залп тих носіїв, що вони ховають у бухтах зараз обліковується як п‘ятдесят", – звітувала посадовиця.

Також за даними Гуменюк, перед попередньою масованою ракетною дробовою комбінованою атакою ворог вивів на бойове чергування підводний ракетоносій, який пробув у Чорному морі протягом всієї атаки і фактично на ранок після того, як це було завершено, завівся пункт базування знов. І використання "Калібрів" не було зафіксовано.

"Цілком імовірно, що такий самий маневр вони проводили і перед цією масованою атакою, і тоді вони знову виводили підводні ракетоносії, можливо, для відволікання систем ППО", – підсумувала вона.

Нагадаємо, ворог атакував Одеську область безпілотниками: працювала ППО. Так, у ніч проти 30 березня повідомлялось про чергову групу ворожих безпілотників із Чорного моря в напрямку Одеської області Татарбунарського району.

Крім того, впродовж останніх тижнів в Одеському регіоні відбулося 58 повітряних тривог. Це призвело до тимчасових втрат для учасників зернового ринку та вантажовідправників, які становили приблизно п'ять діб вивантаження.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.