Влада втрачає 36% голосів виборців через діяльність НБУ, – опитування

Відповідальність за впровадження дій або ініціатив Національного банку України населення покладає на центральну владу України (в цілому) або Президента України. Як результат цих ініціатив – 36% опитаних не проголосують за діючу владу на найближчих виборах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані соціологічного дослідження "Соціополіс".

Так, відповідальність за дії НБУ 24,8% покладає на центральну владу, 21,1% респондентів – на президента і 14,2% вважають, що основну відповідальність за впровадження дій або ініціатив несе Верховна рада і лише 10,0% вважають, що основну відповідальність несе Національний банк України.

Причому, дії НБУ в цілому мають негативний вплив на ставлення жителів України до теперішньої центральної влади країни. Зокрема, 36,6% респондентів відповіли, що вказані дії або ініціативи негативно вплинуть на ймовірність того, що вони проголосують за теперішню владу на наступних виборах (коли стане можливим їх проведення).

Водночас 14,4% респондентів вважають, що згадані дії або ініціативи позитивно вплинуть на ймовірність того, що вони проголосують за теперішню владу на наступних виборах.

Для 35,8% респондентів вказані дії або ініціативи не матимуть принципового впливу на їхнє ставлення до теперішньої центральної влади та ймовірність голосування за неї на наступних виборах.

"Згідно з результатами опитування, жителі України ставляться в цілому різко негативно до ініціативи щодо обмеження карткових переказів для фізичних осіб – підтримують вказану ініціативу (повністю або скоріше) 19,0% респондентів, а не підтримують (повністю або скоріше) – 68,6% респондентів; різниця позитивного і негативного ставлення до згаданої ініціативи становить -49,6%.

Негативне ставлення більшості респондентів зафіксоване також до встановлення високих відсотків виплат за депозитними сертифікатами, завдяки чому комерційні банки отримали в 2023 році чистий прибуток в 4 рази більший, ніж в 2022 році (різниця позитивного і негативного ставлення -25,2%), та до заборони небанківським обмінникам валют показувати курс валют поза приміщеннями кас (-22,8%).

Водночас перехід до більш гнучкого режиму формування обмінного курсу гривні сприймається більшістю респондентів позитивно (різниця позитивного і негативного ставлення – +38,4%)", – зазначено у дослідженні.

При цьому діяльність НБУ не вплинула на оцінку населенням його голови Андрія Пишного, який має баланс позитивного і негативного ставлення -1,1%.

Наразі лідерами довіри серед жителів України є президент Володимир Зеленський (баланс позитивного і негативного ставлення до нього становить +38,1%) та віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров (+35,0%).

Найбільш негативно опитані жителі України ставляться до народного депутата України, голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева (різниця позитивного і негативного ставлення – -23,5%).

Дослідження щодо оцінки мешканцями України соціально-економічної та соціально-політичної ситуації в країні та їхнього ставлення до діяльності представників центральної влади України та її окремих дій та ініціатив проводилося компанією "Соціополіс" на замовлення Громадської організації "Громадська ініціатива дій" (ГІД)" з 31 березня по 05 квітня 2024.

У телефонному інтерв’ю CATI (Сomputer-Аssisted Telephone Іnterviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) взяли участь 1003 респонденти.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.