В Україні почали відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток: які напрямки в пріоритеті

В Україні оголосили відбір проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини. У відборі візьмуть участь проєкти, котрі відповідатимуть встановленим законодавством вимогам.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Міністерства культури та інформаційної політики України.

За даними міністерства, у зв’язку з викликами, пов’язаними з триваючою російською агресією, впродовж 2024 року пріоритетними при розподілі коштів під час відбору проектів, в рамках програми "Велике будівництво", будуть наступні напрямки:

роботи, на яких було розпочато у попередні роки, в тому числі завершення проектів робіт з реставрації, консервації, ремонту, невідкладних протиаварійних та консерваційних робіт на пам’ятках культурної спадщини, розпочатих у попередні роки і які перебувають на фінальній стадії робіт (не більше 20% до завершення);

  • включеним до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (для пам’яток культурної спадщини);

  • щодо об’єктів, що перебувають в аварійному стані;

  • проекти робіт з встановлення та ремонту інженерних мереж на пам’ятках та їх території, закладах культури (системи протипожежного захисту, водопостачання, опалення тощо);

  • проекти з протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт на об’єктах, що постраждали внаслідок російської збройної агресії.

Нагадаємо, цього тижня Міністерство культури та інформаційної політики ухвалило рішення щодо колишньої "Арки дружби народів". У зв'язку з чим пам'ятку можуть знести.

Крім того, на початку року в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв повідомив, коли почнуть відновлювати зруйновані росіянами пам’ятки культури.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.