У Німеччині відреагували на погрози РФ та відповіли, навіщо розмістять зброю США

Рішення США розмістити в Німеччині ракети великої та середньої дальності має на меті стримування агресії Росії, а її погрози з цього приводу не є новими.

Про це заявив речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт, повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Укрінформ".

За його словами, у Німеччині взяли до уваги чергові погрози Кремля і речника російського диктатора Володимира Путіна Дмитра Пєскова. Однак у них немає нічого нового.

"Нічого нового Пєсков не сказав, адже позиція відома: російське військово-політичне керівництво давно вже націлилися на європейські столиці", – сказав Гебештрайт.

Водночас він заявив, що такі заяви необхідно завжди сприймати серйозно. При цьому наразі не можливо обговорювати можливі ініціативи із роззброєння з російською стороною, адже "Росія поводиться набагато агресивніше зі своїми сусідами, ніж раніше".

Він також зауважив, що рішення США розмістити у 2026 році зброю великої дальності в Німеччині пов’язане саме з тим, що змінилася безпекова ситуація. А Росія кілька років тому вийшло з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД).

"Тому експерти з безпеки сходяться у думці про необхідність неядерної компоненти стримування у центрі Європи, зокрема в Німеччині", – сказав Гебештрайт.

Він розповів, що Берлін веде перемовини з Великою Британією, Францією, Італією та іншими країнами щодо розробки зброї, і поки Європа розроблятиме власну зброю, що потребує часу, США вирішили паралельно з 2026 року розмістити деякі зі своїх систем. За його словами, уряд ФРН вітає таке рішення.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що вже з наступного року Сполучені Штати Америки розпочнуть розміщення в Німеччині далекобійних ударних систем, включно з гіперзвуковою зброєю. Водночас у НАТО вже розробило план оборони на випадок можливого нападу Росії, але військовий блок все ще прагне посилити свої можливості.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.