Столтенберг у Києві: місце України в НАТО, але рішення навряд чи буде на саміті у липні

Місце України по праву в НАТО, однак союзники навряд чи досягнуть консенсусу на саміті у Вашингтоні в липні щодо запрошення країни в Альянс.

Про це заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні ми обговорювали підготовку до липневого саміту НАТО. Тож, пане президенте (Володимир Зеленський – ред.), я з нетерпінням чекаю можливості привітати Вас у Вашингтоні на цій зустрічі", – сказав Столтенберг.

Водночас генсек висловив думку, що місце України по праву в НАТО і ми країни-члени будуть робити все, щоб забезпечити аби українці приєдналися до Альянсу.

"Для того, щоб це рішення було прийнято, нам необхідно щоб всі члени Альянсу з цим погодилися. Не більшість, а консенсус, щоб всі 32 члени погодилися", – наголосив Столтенберг.

Він виказав свою невпевненість у досягненні такого результату на саміті в липні. Втім, за його словами, члени Альянсу можуть продемонструвати, що Україну наближають до членства і що "цей день настане якомога швидше".

Водночас генсек НАТО зауважив необхідність у тому, щоб Україна стала якомога більш оперативно сумісною, повністю відповідала всім стандартам НАТО і коли політичні умови будуть досягнуті – вона стане членом.

"І те, що ми зараз робимо в плані військової підтримки, – це частина того, що забезпечує нагальні потреби України", – зазначив Столтенберг.

За його словами, наразі обговорюються можливості посилення військової підтримки України, а також забезпечення таких сил і засобів, які в майбутньому забезпечать ЗСУ їхнє місце в Альянсі.

"Отже, я думаю, що ми виконуємо і мусимо виконувати важливі рішення, прийняті у Вільнюсі: план дій щодо членства відмінили, перейшли від двоетапного до одноетапного процесу, домовилися про створення Ради Україна-НАТО, і ми маємо також велику програму для оперативної сумісності", – сказав генсек НАТО.

Україна та вступ в НАТО

Нагадаємо, Україна після повномасштабного вторгнення РФ подала заявку на вступ в НАТО. Тоді Київ зажадав прискореної процедури вступу без так званого Плану дій щодо членства в НАТО.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна вже готується до майбутнього саміту НАТО, який запланований на липень та відбудеться в США. Київ хоче отримати запрошення в альянс.

Напередодні віце-прем'єр Ольга Стефанішина розповідала, що проти офіційного запрошення України в НАТО виступають США та Німеччина.

Водночас Стефанішина підкреслила, що остаточне рішення про запрошення України в НАТО не прив'язане до Вашингтонського саміту.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.