Рада в цілому проголосувала за законопроект про обчислення страхового стажу

25 квітня Рада в цілому проголосувала за законопроект про обчистення страхового стажу №9453 в Україні. "За" виступили 303 депутати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram нардепа Олексія Гончаренка, уряд online.

Згідно цього законопроекту, за словами нардепа, розмір пенсії обчислюється пропорційно до страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали як в Україні, так і за її межами. А стаж роботи, набутий в державах колишнього СРСР, зараховується до загального страхового стажу.

"Також визначаються умови пенсійного забезпечення для військових, які набули страховий стаж в РФ. Крім того, буде здійснюватись щорічна ідентифікація пенсіонерів, які тимчасово проживають за кордоном, щоб продовжувати їм виплати пенсій", – додав Гончаренко.

Що не прийняли

Водночас, як зазначив він, в нормах законопроекту йшлося і про збільшення пенсії працівникам ДБР.

"Але це рішення провалено", – констатував нардеп.

Переваги прийняття законопроекту

Як зазначає уряд online, прийняття цього законопроекту розв'язує низку проблемних питань із призначенням пенсій, які виникли через початок повномасштабної російської агресії.

Зокрема:

  • спрощується механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду рф. Відтепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в України;
  • для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення;
  • до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на країну-агресора після 2014 року.

Страховий стаж в Україні

Щоби піти на пенсію, українцям необхідно набрати певний страховий стаж. Але у житті виникають різні обставини, і іноді людина може мати періоди, коли вона не може працювати. Однак для деяких громадян цей період може бути врахований у страховому стажі.

Водночас, якщо за людину не відраховуються щомісячні платежі до Пенсійного фонду, такий стаж не враховується, навіть якщо вона працює. Так, у 2024 році мінімальний стаж для виходу на пенсію у 60 років для чоловіків і жінок становить 31 років, у 63 роки – 21-31 років, в 65 – 21 років. Докладніше – у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.