“Пропаганда страху”: Данілов пояснив, в які моменти РФ посилює свої інформаційні атаки

Росія починає інтенсивно говорити про застосування ядерної зброї в моменти погіршення ситуацій на фронті, адже Кремль вважає "пропаганду страху" найефективнішим інструментом впливу в зовнішній політичній агресії.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його допис у Facebook.

"Є характерна прикмета: як тільки для Путіна починає погіршуватися ситуація на фронті, у світі, на Росії, тим голосніше та інтенсивніше починають лунати розмови про готовність до застосування ядерної зброї. Сила, як останній аргумент тупих, – фірмовий стиль путінського спілкування", – пише голова РНБО.

За його словами, для цього Кремль використовує найрізноманітніші майданчики, власних та іноземних спікерів, відкритих союзників, латентних сателітів у медіа, політиці та бізнесі.

Данілов зауважив, що дезінформаційні кампанії про "неминучість поразки України", про "слабкість і некомпетентність української влади", про "невідворотність територіальних втрат" і "необхідність проведення мирних переговорів на російських умовах" виходять в максимальну фазу активності.

"Пропаганда страху" до цього часу вважається Кремлем найефективнішим інструментом впливу в реалізації агресивних зовнішньополітичних стратегій. Прийом, який дотепер в цілому давав можливість Заходу впливати на систему прийняття рішень щодо підтримки України", – зауважує він.

Ситуація змінюється

Однак, як зазначив секретар РНБО, ситуація змінюється разом із розумінням світовою спільнотою, з ким доводиться мати справу.

"Бо тому, хто народився на російських задвірках, не дано розмовляти мовою аргументів і логіки, воно розуміє виключно метод зуботичини. Що неможливо допустити створення прецеденту ядерного шантажу, прикриваючись яким відчиняються двері до абсолютно необмежених територіальних загарбань", – додав Данілов.

Він пояснив, що на ядерні загрози Росії мають бути колективні дії з підготовки до покарання і локалізації потенційного агресора.

"І тому маємо обережний оптимізм, що цей процес із запізненням, але розпочався", – підсумував секретар РНБО.

Фейки росіян

Нагадаємо, нещодавно Росія розпочала нову кампанію з дезінформації щодо ситуації на півдні України. Розганяє фейки про, нібито, евакуацію держслужбовців з Херсону.

Також РФ розповсюджувала інформацію про те, що Україна нібито готується до здачі Харкова. Такі вкиди є фейковими.

Напередодні російські пропагандисти поширювали чергові вкиди про нібито наступ окупантів на Київ та "вирубку лісів у Білорусі для цього". Ця інформація не відповідає дійсності.

Допомога Україні

Нагадаємо, держави-члени ЄС погодилися створити Фонд допомоги Україні (UAF) на суму 5 млрд євро, який у разі потреби буде збільшений до 17 млрд євро у поточних цінах до 2027 року.

Лідери ЄС зустрінуться на своєму черговому саміті цього тижня у Брюсселі. Згідно з проєктом рішення, вони "вітають ухвалення, яке забезпечує продовження військової підтримки України".

Крім того, лідери ЄС проведуть стратегічні дебати щодо того, яку траєкторію вони бачать для війни.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.