Надзвукова швидкість. Що відомо про російські ракети “Онікс” та чим вони небезпечні

Війська РФ систематично використовують протикорабельні ракети "Онікс" у своїх атаках по території України. Вони мають надзвукову швидкість на всій ділянці польоту та є складною ціллю для ураження силами ППО.

Що відомо про особливості ракети "Онікс" та її експортну версію читайте в матеріалі РБК-Україна.

При підготовці матеріалу використовувались наступні джерела: військовий портал Defense Express, wikipedia.org.

Російські ракети "Онікс" – це надзвукові протикорабельні ракети середнього радіусу. Є радянською розробкою 1970 років і призначені для ударів по надводних, військово-морських угрупованнях, кораблях та наземній інфраструктурі. Стійкі проти вогневої та радіоелектронної протидії.

"Онікси" можуть запускатися з різних платформ, таких як підводні човни, кораблі та літаки.

Як правило, для ударів по території України використовуються берегові комплекси "Бастіон". Зокрема, вони також застосовуються окупантами з району окупованого Севастополя.

Згідно із заявами виробника, "Онікс" практично невразливий для протиповітряної оборони. Його головка самонаведення радіолокації дозволяє знищувати цілі як над водою, так і над сушею.

Ракета "Онікс" призначена для боротьбиз надводними військово-морськими угрупованнями та одиночними кораблями в умовах сильної вогневої та радіоелектронної протидії. Крім того, їх застосовують проти наземних цілей (при цьому дальність ураження цілі може бути збільшена в кілька разів).

Варто зауважити, що "Онікс" виконує політ на надзвукових швидкостях на всіх ділянках польоту.

При цьому комплекс дозволяє задати траєкторію залежно від мети:

  • низька;
  • висока-низька для заобрійної дальності стрільби.

Комплекс працює за принципом "вистрілив-забув" і є малопомітним для РЛС (виконаний з використанням СТЕЛС-технологій). Експортна версія ракети Онікс має назву Яхонт.

Експортні варіанти "Яхонт" стоять на озброєнні Сирії, В'єтнаму, Індії та Індонезії. Крім того, існує модернізована версія "Онікс-М" із дальністю стрільби до 800 км.

Особливістю даного типу ракет є політ по балістичній траєкторії на великій висоті та зниження на наднизьку висоту перед підльотом до цілі. Зокрема, на маршевій ділянці "Онікси" піднімаються до 14 км, на підльоті до цілі опускаються до 10-15 м і летять у режимі огинання рельєфу.

"Онікси" у Криму

Наприкінці січня 2024 року партизани зафіксували перекидання носія надзвукових ракет П-800 "Онікс" у тимчасово окупованому Севастополі. Йдеться про комплекс "Бастіон-П".

При цьому місцеві Telegram-канали повідомляли, що через цю атаку по Криму могла бути знищена партія ракет "Онікс", якими російські військові використовували під час обстрілів Одеської та Миколаївської областей.

Варто зауважити, що наприкінці лютого керівник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила про перекидання військами РФ ракет "Онікс" в Крим.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.