Кулеба – союзникам: Україні терміново потрібні Patriot і SAMP/T для захисту від терору

Україна терміново потребує додаткових систем протиповітряної оборони Patriot і SAMP/T. Вони допоможуть захиститися від російського терору.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Відповідну заяву глава МЗС зробив в Італії перед зустріччю міністрів закордонних справ G7.

"Послання просте: світ не може просто спостерігати, як українців убивають російські ракети та дрони. Україні терміново необхідні додаткові системи ППО Patriot та SAMP/T для захисту від російського терору", – сказав Кулеба.

Яке пояснив міністр, саме ці ЗРК є пріоритетними для України, оскільки вони можуть збивати російські балістичні ракети.

Кулеба наголосив, що країни з групи "Великої сімки" мають можливість без зволікань надати Україні більше систем протиповітряної оборони. Як приклад, він назвав Німеччину, яка вже вирішила надати додаткову батарею Patriot.

"Ми бачили з початку повномасштабного вторгнення РФ, що країни "Групи семи" здатні ухвалювати дійсно потужні та екстраординарні рішення. Ми глибоко вдячні їм за те, що вони вже зробили для нас. Але чим довше триває війна, тим більше потрібно сміливих рішень", – додав міністр.

Patriot для України

Нагадаємо, першу систему Patriot Україна отримала від Німеччини у квітні 2023 року, а другу – у грудні.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що для того, аби повність закрити Україну, потрібно 25 систем Patriot по 6-8 батарей. Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Україна знайшла 100 вільних Patriot у світі, але спочатку хоче отримати сім.

Минулого тижня стало відомо, що Німеччина передасть Україні додаткову систему ППО Patriot. Інформацію підтвердив президент України Володимир Зеленський після розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.