Кабмін хоче суттєво змінити підтримку “зеленої” енергетики попри звернення інвесторів, – експерт

Кабінет міністрів України хоче реалізувати ініціативу щодо зміни механізму фінансування галузі зеленої енергетики, що може критично нашкодити перспективам залучати нові інвестиції в галузь.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка

"Найближчим часом в рамках реформ, що мають бути впроваджені в енергетичному секторі, Урядом буде запропонована реформа, яка протирічить всьому перерахованому вище. Більше того, вона не знайшла підтримки у самого сектору ВДЕ, а саме – відокремлення надбавки на відновлювальну енергію з тарифу на передачу", – сказав Омельченко.

За його словами, інвестори, що зараз працюють в секторі та навіть під час війни збільшують енергетичні потужності, разом із профільними асоціаціями вже направляли звернення до представників Уряду з приводу ініціативи, де наголошували на тому, що це протирічить всім взятим на себе Урядом зобов’язанням.

"В тому числі, в рамках Меморандуму, підписаним між сектором ВДЕ та КМУ, НКРЕКП і Міненерго за результатами проведеної Секретаріатом Енергетичного Співтовариства медіації", – додав експерт.

Омельченко заявив, що попри звернення інвесторів уряд планує затвердити дорожню карту реформ з даною ініціативою для галузі зеленої енергетики, яка явно зменшить довіру міжнародних інвесторів та обсяг інвестицій.

"Тож, питання чи потрібні Україні міжнародні інвестиції залишається відкритим і, судячи з пропозицій уряду – відповідь може бути негативною", – резюмував експерт.

На думку радника прем'єр-міністра, члена наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрія Бойка, скасування механізму підтримки відновлюваної енергетики в Україні через компанію "Укренерго" може призвести до поглиблення боргової кризи в галузі енергетики.

За його словами, це може мати негативні фінансові наслідки для ВДЕ, коли вимога сплачувати кошти на підтримку галузі на окремий рахунок буде ігноруватися.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.