Річниця виводу військ з Афганістану: як живуть ветерани Афгану у Кам’янському

Життя 12 молодих людей з Кам’янського забрала Афганська війна. Іменами двох загиблих офіцерів – Героя Радянського Союзу старшого лейтенанта Олександра Стовби і майора Анатолія Воробйова – названі вулиці міста. А загалом участь у боях в тій країні взяли близько 700 мешканців міста.

Як повідомили в департаменті соціальної політики міської ради, сьогодні в Кам’янському проживає 591 учасник бойових дій на території інших держав, з них:

  • 437 учасників бойових дій в Афганістані,
  • 81 особа з інвалідністю внаслідок участі у війні в Афганістані,
  • 5 сімей загиблих воїнів.

 

Програма соціального захисту населення міста передбачає надання сім’ям загиблих і померлих від поранень воїнів-афганців 50%-ї пільги на оплату за житлово-комунальні послуги за рахунок міського бюджету. Також щомісячно родини загиблих отримують матеріальну грошову допомогу на лікування, придбання ліків, одягу та побутових речей у розмірі прожиткового мінімуму – 2 393 грн. А в лютому отримають одноразову щорічну допомогу у розмірі 10 тис. грн.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 33-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан за рахунок міського бюджету 42 особам з інвалідністю внаслідок участі в війні в Афганістані та учасникам бойових дій в Афганістані виділили матеріальну допомогу, а для батьків загиблих – натуральну допомогу.

У місті працює громадська організація «Союз ветеранів Афганістану», яку очолює Олег Миколайович Качуровський. Міська влада допомагає громадській організації «Союз ветеранів Афганістану» вирішувати соціально-медичні питання воїнів-афганців та членів їх сімей.

На фінансову підтримку статутної діяльності громадської організації «Союз ветеранів Афганістану» з міського бюджету на 2022 рік виділили 175 тис. грн.