Особливості закінчення навчального року

Добігає кінця навчальний рік і батьків цікавить, як буде відбуватися в умовах дистанційного навчання, чи змушені будуть учні навчатися в червні, аби надолужити пропущений матеріал. Департамент з гуманітарних питань Кам’янської міської ради надав відповідні роз’яснення на підставі рекомендацій Міністерства освіти і науки України.

Передусім варто зазначити, що навчальний рік завершиться відповідно до затвердженої закладами структури, визначеної на початку навчального року, тобто 29 травня. Річне оцінювання навчальних досягнень учнів здійснюватиметься з урахуванням результатів оцінювання за перший семестр та оцінювання з використанням технологій дистанційного навчання за другий. Якщо дитина з об’єктивних причин (відсутність технічної можливості, довготривала хвороба)  не виконувала завдання під час дистанційного навчання, річне оцінювання її буде здійснено на підставі навчальних досягнень за І семестр. Для таких дітей заклади загальної середньої освіти після завершення карантину за заявою батьків організують консультації з базових предметів. Якщо поважні причини невиконання дистанційних завдань відсутні, то вчитель має право знизити річну оцінку з предмету.

З метою забезпечення рівних умов проходження оцінювання всіма учнями у закладах загальної середньої освіти запроваджено гнучкий графік проведення підсумкових контрольних робіт (кількість контрольних виключно в межах передбачених навчальною програмою). Кожен учень заздалегідь отримує графік проведення видів оцінювання із зазначенням форми роботи, кінцевого терміну та способу її подання.

Згідно з наказом МОН від 30 березня 2020 року № 463 учнів 4-х та 9-х класів у 2019-2020 навчальному році звільнено від державної підсумкової атестації. Учні 11-х класів складатимуть ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання відповідно до Календарного плану підготовки та проведення ЗНО 2020 року зі змінами, внесеними на підставі наказу Міністерства освіти і науки України від 06 квітня 2020 року № 480.

Свідоцтва про здобуття базової середньої освіти, свідоцтва досягнень, табелі навчальних досягнень учні отримають не пізніше 15 червня 2020 року. Останні дзвоники та випускні вечори цього року з метою запобігання поширенню коронавірусу проводитися не будуть.

Слід відзначити, що батькам не варто перейматися тим, що через карантин дитина не зможе добре засвоїти навчальний матеріал і належним чином пройти підсумкове оцінювання. Після повернення дітей до класів, педагоги разом з ними відкоригують і надолужать прогалини створені карантином.

За рекомендацією Міністерства освіти і науки на початку 2020-2021 навчального року у 2-11-х класах буде проведено вхідне оцінювання учнів з метою діагностування рівня навчальних досягнень за попередній рік та планування подальшої роботи із систематизації, узагальнення та закріплення навчального матеріалу викладеного дистанційно. Отже, зараз батькам необхідно допомогти дітям підготуватися до завершення навчального року.