ЦМІ Кам’янського провів тренінг із побудови відносин та протидії психологічному насильству

19 та 20 червня на базі Центру молодіжних ініціатив у Кам’янському пройшов тренінг для підготовки тренерів «(Не)дрібниці у стосунках».

Учасники дізнавалися, як розвинути тренерські якості, аби навчати молодь розпізнавати токсичні та аб’юзивні стосунки, реагувати на прояви насильства та бути готовими допомогти у небезпечній життєвій ситуації.  Долучились до тренінгу шкільні психологи, соціальні педагоги, вчителі, молодіжні працівники та працівниці. Про це повідомляє Центр молодіжних ініціатив Камʼянського. 

Організували захід міжнародний фонд UNFPA ООН у галузі народонаселення за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Тренінгова програма «(Не)дрібниці у стосунках» розглядає важливі психологічні теми:

  • домашнє, психологічне насильство;
  • обговорення підходу до здорових відносин;
  • взаємоповага та адекватне піклування.

Проінформували, як треба ставитись до перших ознак насильства і як з них вийти. І особливу увагу приділяли молоді, розповіла проєктна координаторка EU4Recovery, Фонд ООН у галузі народонаселення Ольга Цуприкова, і додала: «… в Кам’янському відкривається перший в Україні подібний тренінг-центр. Він в собі поєднає центр розпізнання ранні стадії психологічного насильства та центр життєстійкості громади».

Під час тренінгу учасники випробували на собі безліч практичних і теоретичних завдань, а також презентували відео із відомими музикантами та акторами, які доступно розповідають про тему психологічного насильства.

Учасники тренінгу майбутніх тренерів – люди різного віку, статі, життєвих позицій та релігій. Кожен знайшов для себе щось нове та корисне.

Молодий хлопець Артем прийшов на тренінг, щоб навчитись будувати добрі відносини та мати знання, як правильно коригувати ті чи інші життєві ситуації, які неодмінно відбуваються у відносинах, а Софія вважає, що подібні тренінги важливі – це круто підбадьорює, надихає і дає віру у майбутнє.

Головне, що поєднує учасників – бажання навчитися передавати людям інформацію щодо побудови здорових відносин та відновлення рівноправного інституту родини, вважає психологиня Інна Лакіза

А тренер із багаторічним досвідом Богдан Руденко тренер міжнародного фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA), зауважив, що підняття теми токсичних відносин піднімають жінки і це обумовлено тим, що чоловіки зазвичай замовчують про проблеми у відносинах та замикаються в собі.

Тренінгова програма «(Не)дрібниці у стосунках» була розроблена UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення, в межах проєкту «EMBRACE: Посилення національних і регіональних механізмів побудови адаптивної, підзвітної та економічно ефективної системи протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству», що здійснюється за фінансової підтримки уряду Великої Британії.