ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО ЙДЕ У ПРЕЗИДЕНТИ

22 січня – справді символічна дата. Спершу зауважимо, що у цей день 1918р. Центральна Рада в Києві проголосила незалежність України. Це перша спроба отримати самостійність для української нації. Однак тоді вона була задавлена російсько-більшовицькими військами. Через рік – 22 січня 1919 р. – відбулось підписання Акту Злуки двох українських держав – УНР та ЗУНР в одну єдину. У таких складних умовах народжувалась та відстоювала своє право існування на політичній мапі світу перша Українська республіка. Однією з причин втрати єдності та державності у той час була відсутність ефективного політичного лідера, діяльність якого би спиралась на народну підтримку.

 

З нагоди Дня Соборності, через 100 років, 22 січня 2019 року відбувся Форум Єдності, на якому були присутніми біля 10 тисяч представників громадянського суспільства. Тут були науковці, інженери, працівники аграрної сфери, молоді та творча еліта. Захід благословив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який закликав помолитися Господу та висловив сподівання, що форум «буде служити інтересам Української держави та народу».

 

Зрозуміло, що у 2019 році перед Україною постають нові виклики. І наразі країна вступила у вирішальну фазу президентських виборів. Питання хто очолить націю наступні 5 років, за якими правилами буде жити суспільство, який економічний курс має обрати нова команда – з огляду на історичні помилки та успіхи – постають з особливою актуальністю. Тому не дивно, що учасники Форуму висловили свою підтримку політику, який довів свою спроможність об’єднувати націю та боротися за справедливе майбутнє – Юлії Тимошенко.

 

Слова підтримки та привітання учасникам Форуму та Юлії Тимошенко пролунали з боку колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена, президента Європейської народної партії Жозефа Доля, колишнього Президента Грузії Міхеіла Саакашвілі та навіть відомого у світі письменника Паоло Коельо. Очевидно, що світова демократична спільнота сприймає лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко як європейського демократичного політика та покладає на неї надії на подальшу інтеграцію України у ЄС та НАТО.

 

Виступ самої Юлії Тимошенко на форумі вразив своєю душевністю та емоційністю. Ми звикли сприймати її як відповідального державного менеджера та фахового економіста, а тому образ вдячної матері та дружини став справді приємним відкриттям. Тимошенко подякувала всім своїм соратникам, згадала багаторічну роботу фракції «Батьківщина» зразка 2007 року, не оминула добрим словом мітингувальників із наметового містечка під Печерським судом, «пост №1» – людей, які чергували під вікнами колонії. Під час виступу Тимошенко визнала, що робила помилки, але намагалася їх виправити.

 

Комплексна програма Юлії Тимошенко, як відомо, носить назву «Новий курс» і включає у себе п’ять стратегічних напрямків: нова стратегія безпеки, новий економічний курс, народна Конституція, нова соціальна доктрина та нова молодіжна політика. Чи буде виконана вона? А ви думаєте у Тимошенко є вибір, враховуючи, що через шість місяців після перемоги має бути нова парламентська кампанія і до її старту потрібно вийти з першими результатами? Бо інакше – це нове розчарування виборців.

 

Зниження цін на газ і відсотків на кредити, зменшення податків, запровадження мікрокредитування для молоді та середнього класу, обов’язкового медичного страхування, корекція аграрної політики, референдум за новою Конституцією, нова виборча система – це тільки побіжний список тих швидких і ефективних рішень, які потрібно буде здійснити. «Велика Україна – це моя мета, від якої я не відступлюся ані на крок! Саме тому я балотуюся сьогодні у президенти», – так сформувала своє завдання Тимошенко на Форумі.

 

Відновлення територіальної цілісності нова влада доб’ється, на думку Тимошенко, через посилення дипломатичного фронту, розширення переговорів до формату «Будапешт плюс» та створення модерної української армії за стандартами НАТО. Окрему частину свого виступу Тимошенко присвятила темі будівництва армії та боротьбі з корупцією в системі оборони. Тимошенко запевнила, що як головнокомандувач «не розглядатиме війну як прибутковий бізнес». Також пообіцяла у майбутньому перейменувати Донецький аеропорт на «Аеропорт імені кіборгів». Частина воїнів АТО, серед яких були славетні «кіборги», публічно підтримала висунення Тимошенко у Президенти, а один з них навіть присвятив їй вірш та назвав єдиним «кіборгом» серед політиків в Україні.

 

Олег Постернак,

політтехнолог