Внаслідок ракетної атаки пошкоджено Спасо-Преображенський храм на Дніпропетровщині, – ФОТО

8 грудня після чергового російського ворожого масованого ракетного удару по Дніпропетровщині, постраждав Спасо-Преображенський храм в Павлоградському районі. Спасо-Преображенський храм є пам’яткою архітектури, що має двохсотлітню історію. В наступному році виповниться 210 років від дня його заснування.

Про це повідомляє Дніпровська єпархія Православної Церкви України.

Вибуховою хвилею у храмі повибивало вікна, також пошкодження зазнала покрівля і фасад храму, а також дзвіниця.

"Закликаємо усіх небайдужих долучитись до відновлення святині!

Телефон для довідок: +380507764873 священник Владислав Тимфієв, настоятель храму", – йдеться в повідомленні.

Ця історична пам'ятка до 1959 року звалося Хандаліївкою. Вона була збудована у 1814 році на честь перемоги над наполеонівською армією у Вітчизняній війні 1812 року. Церква була освячена як храм Петра і Павла. Висота його близько 50 метрів, стіни викладені із червоної цегли.

У 30-і роки 20 століття церкву було закрито, а після війни частково зруйновано. Згодом приміщення храму перетворили на зерносховище. У 1946 році після незначних ремонтних робіт на пожертви прихожан в у храмі розпочалися богослужіння.

У 1958 році церкву знову закрили, була навіть спроба зірвати її. Від вибухів храм навіть не здригнувся, а вибухова хвиля негативно подіяла на будинки, що знаходилися поруч.

З 1986 по 1989 рр. велася реконструкція приміщення коштом колгоспу «Прогрес». Два роки храм працював як культурний центр села.

18 січня 1991 року на збори мешканців села був запрошений благочинний Павлоградського округу протоіреней Валентин Цешковський, який 19 січня провів у церкві перше богослужіння з водосвяченням. Там же відбулося переосвячення храму в Спасо — Преображенський.

З тих пір храм видкривав двері для прихожан. Але країна-агресорка його ледь не зруйнувала.

Джерело: 056.ua