У Мінсоцполітики розповіли, які пільги можуть отримати особи з інвалідністю III групи

Сучасне суспільство намагається створювати умови для підтримки та соціальної інтеграції осіб з інвалідністю. Зокрема, в Україні Міністерство соціальної політики забезпечує реалізацію певних пільг, спрямованих на полегшення життя та підтримку цієї категорії громадян. Особлива увага приділяється особам з інвалідністю III групи. Так, вони мають мають право на низку виплат, а також спеціальні умови під час працевлаштування й навчання.

Виплати для осіб з інвалідністю III групи

Особи з інвалідністю III групи мають право на отримання певних виплат, розмір яких залежить від декількох факторів. Перш за все, це статус зайнятості особи:

  • якщо вона не працює, розмір виплати складатиме щонайменше 2 520 гривень;
  • для працюючих осіб ця сума становить 2 093 гривні.

Важливо зазначити, що пенсія для осіб з інвалідністю III групи складає 50% від визначеної пенсії за віком.

Пільги та умови працевлаштування

Особи з інвалідністю III групи мають право на спеціальні умови під час працевлаштування. Наприклад, вони не зобов'язані проходити випробувальний термін та можуть скористатися додатковими днями відпустки:

  • 14 днів без втрати заробітної плати;
  • 30 днів без збереження заробітної плати.

Крім того, до звичайного щорічного терміну відпустки особи з ІІІ групою інвалідності мають додаткові 2 дні.

Пільги у сфері освіти

Особи з інвалідністю III групи мають право на пільги під час отримання освіти. Наприклад, студенти з інвалідністю протягом усього навчання зберігають за собою стипендію у повному розмірі, а абітурієнти мають можливість бути зарахованими до закладів вищої освіти поза конкурсом. Діти з інвалідністю III групи, які мають особливі таланти, можуть також навчатися у творчих закладах освіти безоплатно.

Медичні пільги

Особи з інвалідністю III групи можуть отримати на пільгових умовах вироби медичного призначення та засоби, необхідні для реабілітації. Наприклад, крісло колісне з електроприводом за наявності відповідного медичного висновку. Останнім часом для таких осіб також діє безплатна державна програма з протезування зубів.

Загалом, пільги для осіб з інвалідністю III групи спрямовані на покращення їхнього матеріального стану, підтримку у сфері працевлаштування та навчання, а також забезпечення необхідними медичними та реабілітаційними засобами.

Джерело: 5692.com.ua