Роботодавці зможуть звільняти працівників за колабораціонізм: як діятиме новий закон

У боротьбі з внутрішніми загрозами та викликами, пов'язаними зі сферою безпеки країни, Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №7731, спрямований першочергово на підприємства критичної інфраструктури. Як пояснив член Комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів Тарас Тарасенко, цей закон надає роботодавцям право звільняти працівників, які становлять потенційну загрозу для безпеки країни, за колабораціонізм.

Що передбачає закон №7731

Головною метою законопроєкту є створення механізму, за допомогою якого роботодавці зможуть забезпечити безпеку підприємств, особливо тих, які належать до критичної інфраструктури. Згідно з цим законом, причиною для звільнення працівника, наприклад, може стати його зв'язок з родичами чи іншими близькими особами, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Механізм звільнення та роль профспілок

Однак звільнення робітника за колабораціонізм буде можливим лише за згодою профспілок. Як зазанчив Тарасенко, таке рішення спрямоване на забезпечення балансу між державними інтересами та правами людини.

Згідно з новим законом, уряд має три місяці на розробку детальних правил звільнення робітників за колабораціонізм. Їх мають ухвалити в співпраці з Асоціацією роботодавців України та профспілками, щоб врахувати інтереси всіх зацікавлених сторін.

Крім того, у документі пропонують ввести обов'язкові правила поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для держави, та на об’єктах критичної інфраструктури. Зокрема, працівники муситимуть повідомляти про свої зв’язки з фізичними особами на території країни-агресора росії або на ТОТ України. Також робітників можуть зобов'язати не розголошувати інформацію з обмеженим доступом.

Джерело: 5692.com.ua