У березні очікується весняне тепло та заморозки: погода у Дніпрі на місяць

В багатьох областях України, зокрема у Дніпрі, метеорологи констатують початок метеорологічної весни. Березень 2024 року виявиться досить теплим як для першого місяця весни, хоча зима ще нагадає про себе в середині місяця. Опади будуть помірні і затяжних дощів очікувати не варто.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Дніпропетровський РЦГМ.

У Дніпрі та області середня місячна температура повітря в березні в порівнянні з середньою температурою лютого різко підвищиться і складає на території області від 2,1 до 3,5° тепла.

До 5 березня відбувається перехід середньої добової температури повітря через 0° в бік підвищення, а з 26 по 31 березня – через +5° в бік підвищення. Місячна кількість опадів дорівнює 33-50 мм.

Мінімум температури повітря складе 3° морозу, абсолютний максимум 13° тепла.

Коротка кліматична характеристика березня в Україні

В Укргідрометцентрі надали коротку кліматичну характеристику березня з середньомісячною температурою та опадами у цьому році.

Середня місячна температура повітря протягом першого весняного місяця складає 0−6 градусів тепла, на високогір‘ї Карпат 3 градуси морозу.

Абсолютний мінімум температури повітря становить 20−37 градусів морозу, на Закарпатті та у південній частині 10−27 градусів морозу.

Абсолютний максимум температури повітря — 19−29 градусів тепла, в Карпатах 14−26 градусів тепла.

Середня місячна кількість опадів складає 26−51 мм, у гірських районах та на Закарпатті місцями 56−106 мм, на високогір′ї Карпат до 135 мм.

На більшій частині території України перехід середньої добової температури через +5 градусів у бік підвищення відбувається у другій та третій декадах березня, лише в Карпатах та у північно-східних областях — у першій декаді квітня.

Середня місячна температура повітря передбачається 1−7 градусів тепла, що на 1−2 градуси вище за норму.

Місячна кількість опадів очікується 30−60 мм, в Карпатах місцями 71−107 мм, що в межах норми.

Якими будуть інші місяці прийдешньої весни

Весна 2024 в Україні буде теплою та вологою. Літнього тепла не очікується, натомість у травні ще можливі заморозки.

Квітень також збереже помірність опадів, буде тільки один період з підвищенням вологи на 2-3 дні. Загалом в цьому місяці будуть спостерігатися середньостатистичні температури як для середини весни.

Останній місяць весни очікується досить вологий, будуть періоди з сильними дощами, але триватимуть вони не довго. Температура повітря очікується помірною, літнього тепла у травні ще не буде. Натомість є вірогідність нічних заморозків наприкінці місяця.

Джерело: 056.ua