Українцям повертатимуть частину грошей за покупку вітчизняних товарів і послуг: як працюватиме кешбек

В Україні готується державна програма кешбеку, яка передбачає повернення частини коштів, витрачених українцями на покупку вітчизняних товарів та послуг. З цією метою буде запущено програму "Купуй українське" та платформу "Зроблено в Україні".

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час форуму "Зроблено в Україні", пише ZN.UA.

"Ми повинні зробити все можливе, щоб якнайбільше українських підприємств змогли зберегти та масштабувати свою роботу. Я доручив Кабінету Міністрів України розробити кілька практичних кроків", – заявив Зеленський.

На даний час ще невідомо, які самі товари та послуги увійдуть в програму. Також не визначені конкретні терміни запуску програми – відомо тільки, що вона має запрацювати до кінця 2024 року. Конкретні кроки для цього наразі розробляються урядом.

Як уточнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, в Україні задіють 5 інструментів для допомоги вітчизняному виробнику:

  • публічні закупівлі – розширення категорій товарів, які купують у локального виробника (це поширюватиметься і на оборонні закупівлі);
  • компенсації – в бюджет на 2024 рік закладено мільярд гривень на компенсації за покупку сільгосптехніки;
  • адаптація чинних держпрограм під цілі платформи "Зроблено в Україні" – це стосується програми "єВідновлення", програми кредитування бізнесу "5-7-92" та інших;
  • гранти єРобота – для підтримки малого та середнього бізнесу, а також стимулювання переробки та аграрного сектору;
  • стимулювання споживчого попиту – з цією метою вже ухвалено постанову про просування товарів українського виробництва, затверджено маркування бренду "Зроблено в Україні".

Наразі Кабмін затвердив зображення торгової марки для товарів, які виготовляються в Україні. На логотипі є спеціалізований штрих-код та напис "Зроблено в Україні", який допомагатиме виділити вітчизняні товари на фоні інших та популяризувати українські товари на внутрішньому ринку. Бізнес зможе використовувати торгову марку безкоштовно.

Джерело: 5692.com.ua