Суперпродукт для здоров’я: дев’ять корисних властивостей авокадо

Авокадо – це плід дерева авокадо, науково відомого як Персея Американа. Він дуже корисний та унікальний для здоров'я продукт, про що свідчать численні дослідження. І хоча більшість фруктів складається переважно з вуглеводів, в авокадо багато корисних жирів.

Про це повідомляє сайт 056.

Дев'ять корисних властивостей авокадо для здоров’я, які підтверджені наукою:

1. Авокадо неймовірно поживний. Додається до різних страв завдяки гарному смаку та насиченій текстурі. Це основний інгредієнт гуакамоле. Його часто називають суперпродуктом, що не дивно, враховуючи його властивості для здоров’я.

Найпоширеніші поживні речовини в одній порції 3,5 унції (100 грамів):

  • вітамін К.: 26% від денної вартості;
  • фолієва кислота: 20% від денної вартості;
  • вітамін С: 17% добової норми;
  • калій: 14% від добової норми;
  • вітамін В5: 14% добової норми;
  • вітамін В6: 13% добової норми;
  • вітамін Е: 10% добової норми.

Він також містить невелику кількість магнію, марганцю, міді, заліза, цинку, фосфору та вітаміни А, В1 (тіамін), В2 (рибофлавін) та В3 (ніацин).

Це прийде зі 160 калоріями, 2 грамами білка та 15 грамами здорових жирів. Хоча він містить 9 грамів вуглеводів, 7 з них-це клітковина, тому є лише 2 чисті вуглеводи, що робить це рослинною їжею з низьким вмістом вуглеводів.

2. Містить більше калію, ніж банани. 100-грамова порція авокадо містить 14% рекомендованої добової норми (RDA) калію порівняно з 10% у бананах, які є типовою їжею з високим вмістом калію.

Кілька досліджень показують, що високий рівень споживання калію пов'язаний зі зниженням артеріального тиску, що є основним фактором ризику серцевих нападів, інсультів та ниркової недостатності.

3. Насичений здоровими для серця мононенасиченими жирними кислотами

77% калорій, що містяться в авокадо, надходять з жиру, що робить його однією з найтовстіших рослинних продуктів. Але вони не містять лише жиру. Більшість жиру в авокадо становить олеїнова кислота – мононенасичена жирна кислота, яка також є основним компонентом оливкова олія і вважається відповідальним за деякі його переваги для здоров'я.

Олеїнова кислота асоціюється зі зменшенням запалення і демонструє сприятливий вплив на гени, пов'язані з раком.

Жири в авокадо також досить стійкі до окислення, викликаного нагріванням, що робить олію авокадо здоровим і безпечним вибором для приготування їжі.

4. Завантажує клітковиною. Ця рослинна речовина може сприяти схудненню, зниженню стрибків цукру в крові і тісно пов'язана з меншим ризиком багатьох захворювань.

Розчинна клітковина годує дружні кишкові бактерії в кишечнику, які дуже важливі для оптимальної роботи організму.

100-грамова порція авокадо містить 7 грамів клітковини, що становить 27% від рекомендованої норми.

5. Знижує рівень холестерину та тригліцеридів. Численні дослідження показали, що вживання авокадо може покращити фактори ризику серцевих захворювань, такі як загальний, «поганий» ЛПНЩ і «хороший» холестерин ЛПВЩ, а також тригліцериди крові.

6. Захищає ваші очі. Велика кількість антиоксидантів, яка міститься в авокадо, включає каротиноїди лютеїн і зеаксантин, які надзвичайно важливі для здоров'я очей.

Дослідження показують, що вони пов’язані з різко зниженим ризиком катаракти та дегенерації жовтої плями, які поширені у літніх людей.

7. Може допомогти запобігти раку. Деякі дослідження з пробірок показали, що поживні речовини в авокадо можуть бути корисними для запобігання раку простати та зменшення побічних ефектів хіміотерапії. Однак людських досліджень бракує.

8. Полегшує симптоми артриту

Артрит – поширена проблема західних країн. Існує багато типів цього стану, які часто є хронічними проблемами, які виникають у людей протягом усього життя.

Численні дослідження показали, що екстракти авокадо та соєвої олії можуть значно зменшити симптоми остеоартриту.

9. Допомагає схуднути. Авокадо може сприяти схудненню, зберігаючи ситість довше і змушуючи вас споживати менше калорій. Вони також містять багато клітковини та мало вуглеводів, що може сприяти схудненню.

Джерело: 056.ua