Пачки сигарет стануть ще страшнішими: в Україні оновили маркування, – ФОТО

В Україні з 11 січня виробники тютюнових виробів мають розміщувати на упаковках із сигаретами оновлені текстові та графічні медичні попередження. Відповідну установу уряд схвалив в жовтні минулого року.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на Центр громадського здоров'я.

Постанова дозволяє завершити процес імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, відповідно до якої оновлюється маркування пачок. Вона передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет.

Тексти застережень були сформовані у партнерстві з громадськістю, не повʼязаною з тютюновою індустрією. Рекомендації засновані на результатах незалежних досліджень та відповідають вимогам Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби проти тютюну.

Такі попередження діють у 42 країнах світу та продемонстрували свою ефективність у боротьбі з тютюнопалінням. Зокрема, у Канаді та Австралії спонукали багатьох курців до відмови від куріння.

Застереження, які будуть на пачках:

  • На 65% площі упаковки буде розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, і текст, який нагадує про шкоду і наслідки куріння. Загалом затверджено 14 таких медичних засторог.
  • З’явиться QR-код з посиланням на сервіс Центру громадського здоров’я "Я кидаю курити". Там можна ознайомитися з доказовими дієвими методами, які допоможуть кинути курити.

"В Україні куріння щороку забирає в середньому 130 тис. життів. Тож тепер людина, яка за день викурює пачку сигарет, щонайменше 20 разів на день і 7 тис. разів на рік побачить попередження про шкоду куріння.

Згідно з опитуваннями, 93% теперішніх курців помічають медичні попередження на пачках сигарет, а 54% курців задумувались через них про припинення куріння", – повідомили в Центрі громадського здоров’я.

Нагадаємо, ми писали:

Джерело: 056.ua