Nokia й NASA проведуть на Місяць 4G-зв’язок: чому це може бути небезпечно

Компанія Nokia планує здійснити цьогоріч унікальний крок в експансії космічного зв'язку й відправити на Місяць першу частину стільникової мережі 4G. Цей проєкт планують реалізувати завдяки співпраці між приватними компаніями та космічними агентствами, зокрема, NASA. Однак, не всі фахівці в захваті від такої ідеї, особливо астрономи, які висловлюють обурення через можливі радіочастотні перешкоди для їхніх досліджень, повідомляє портал Space.

Навіщо потрібен мобільний зв'язок на Місяці

Першу частину місячної мережі стільникового зв'язку, розроблену компанією Nokia, мають відправити на супутник уже цього року. Згідно з планом, обладнання перевезуть за допомогою посадкового модуля Nova-C місії IM-2 від американської компанії Intuitive Machine. Цей крок має відчинити двері для подальшого розвитку космічного зв'язку та покласти основу для майбутніх місій на Місяці й Марсі.

Згідно з інформацією від представників Nokia, стабільний зв'язок є ключовою складовою будь-якої космічної місії. Замість створення нових технологій для кожного окремого дослідження, компанія вирішила застосувати вже наявні рішення, що використовуються для з'єднання мільярдів смартфонів по всьому світу, і створити єдину систему зв'язку в космосі. Зокрема, розробка має забезпечити зв'язок між астронавтами, місяцеходами, роботами на поверхні супутника й інших планетах.

Однак, відповідна ідея викликала неоднозначні реакції. Зокрема, астрономи висловлюють обурення через можливі наслідки для радіотелескопів та спостережень за космосом. Їхня основна турбота полягає в тому, що мережа стільникового зв'язку може створити радіочастотні перешкоди, які вплинуть на якість досліджень.

Хоча існують певні технічні можливості захистити окремі радіочастоти для астрономічних досліджень, це завдання залишається доволі складним і потребує подальшого обговорення та вирішення.

Джерело: 5692.com.ua