На сьогодні в Україні прогнозується дефіцит електроенергії: чи введуть графіки

В Україні сьогодні прогнозується дефіцителектроенергії – вдень і до 20:00 на рівні близько 3%. Введення графіків обмеження споживання не планується.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на "Укренерго".

Вчора, 17 січня, добовий максимум споживання був зафіксований вранці о 09:30. Він на 3,2% перевищував аналогічний показник 16 січня. Впродовж останніх днів спостерігається тенденція максимального зростання споживання переважно в ранкові години. Цьому сприяє збереження високого інерційного споживання, яке зумовлене зниженням температури надвечір та вночі. «Укренерго» прогнозує дефіцит впродовж дня на рівні 3%.

Сьогодні впродовж дня очікується потепління, середньодобова температура складе -2°C проти -5°C вчора. В той же час по всій Україні очікується погіршення погодних умов: сильні пориви вітру, сніг, місцями ожеледиця. Налипання снігу можуть спричинити обледеніння та пошкодження ліній електропередачі.

"Протягом дня, особливо з 09:00 до 19:00, дуже важливою є допомога споживачів – зменшення користування потужними електроприладами, зокрема обігрівачами та кондиціонерами. Це дозволить зменшити зростання рівня споживання. Відповідно зменшиться і навантаження на електростанції. Споживайте електроенергію ощадливо!", – звернулись в Укренерго.

Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання споживачів. Але ресурси електростанцій все ще обмежені. Зокрема, гідроелектростанції не можуть безлімітно використовувати водні ресурси, необхідний час для їхнього поповнення. Також 2 енергоблоки великих ТЕС минулої доби були виведені в аварійний ремонт. Тривають відновлювальні роботи також на інших електростанціях, які відновлюються після масованих атак минулої зими.

Імпорт електроенергії здійснюється з Польщі, Словаччини, Румунії та Молдови. Загальний обсяг імпорту складає 2535 МВт*год з максимальною потужністю в окремі години до 421 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт. Експорт сьогодні не здійснюється.

Нагадаємо, ми писали, що нещодавно Україна була на краю до введення обмежень споживання. Але рекордний рівень вдалося покрити завдяки трьом чинникам.

Джерело: 056.ua