Добровольці, яких тисячі: лави ЗСУ можуть поповнити за рахунок в’язнів

Зараз законодавство України забороняє колишнім та нинішнім в’язням ставати до лав ЗСУ і брати участь в обороні держави. Проте Міністерство юстиції подало у Верховну раду пропозиції щодо зняття цієї заборони.

Про це повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в ефірі Українського радіо розповіла.

За її словами, в Україні є чимало громадян із зазначених категорій, які б хотіли долучитися до оборони країни.

"З початком повномасштабного вторгнення ми отримали від засуджених тисячі звернень про те, що вони бажають долучитись до лав Збройних сил, до відсічі агресії. (…) Після цього була ціла процедура помилування деяких засуджених для того, щоб вони змогли взяти участь у відсічі збройної агресії", – розповіла заступниця глави Мін'юсту.

Як пояснила Висоцька, нині законодавство передбачає обов’язкове зняття з військового обліку засуджених громадян. Мін'юст пропонує Раді скасувати цю перепону.

"Ми напрацювали законодавчі зміни та подали їх до комітету. Вони дуже дискусійні, тому що армія має дещо відволікатись на таку категорію людей, як колишні засуджені або теперішні засуджені, якщо вони приєднаються. Але ми вважаємо, що це було б справедливо, по-перше. А по-друге, якщо правильно організувати цей процес, це було б дуже корисно для нас", – сказала чиновниця.

Вона нагадала, що росія вже відпрацювала це питання і налагодила систему вербування і підготовки таких солдатів.

"Тож ви розумієте різницю підготовки нашої і ворога. Тому я думаю, що нам треба поспішати в цьому питанні", – зазначила заступниця міністра.

Також колишній командир роти батальйону "Айдар" та військовий аналітик Євген Дикий висловив думку, що Україна має дозволити участь в обороні держави ув’язненим. Але не усім, і тільки на добровільних засадах. На його думку, це істотно не вплине на потребу у мобілізації, бо таких людей буде небагато. Але самим цим людям такий шанс потрібен.

Днями Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець запропонував мобілізувати засуджених, які бажають служити. Він розповів, що протягом минулого року відвідав 50% виправних колоній і в кожній до нього підходили засуджені які просили дати їм можливість йти служити в ЗСУ.

"Не було жодної колонії, де б моїх співробітників не підходили хлопці, які там знаходяться, і казали: "У мене легка стаття, я несвідомо скоїв кримінальний злочин (різні є випадки), я готовий піти в ЗСУ, дайте мені таку можливість".

Були такі, які казали, що якщо це не буде зараховуватись як відбування покарання, то вони готові після цього повернутись добувати свій термін тут: "Але дайте мені можливість теж брати участь в захисті сдержави", – розповідає Лубінець.

За його словами, він пропонував просисати такі речі в законі і зробити це дуже просто. Потрібно лише виконати дві умови.

"Треба дві умови: перша — громадянин України, який в такому статусі, хоче потрапити у відповідний підрозділ; друга — відповідний підрозділ готовий взяти до себе такого громадянина", – каже омбудсмен.

Джерело: 056.ua