За які порушення ПДР можна платити лише 50 відсотків штрафу: роз’яснення норми для водіїв

В Україні діє норма, що передбачає пільгову систему оплати штрафів за деякі види порушень правил дорожнього руху. Які саме категорії порушень підпадають під знижку та як можна уникнути додаткових витрат, розповіли фахівці "Дорожнього адвокату".

Які штрафи можна сплатити зі знижкою 50%

Відповідно до ч.1 ст.300-1 КУпАП власники транспортних засобів можуть зменшити суму штрафу вдвічі, якщо сплатять його протягом 10 днів із дня отримання постанови. При цьому не всі види штрафів підпадають під цю знижку.

Загалом в Україні штрафи за порушення ПДР поділяють на три категорії:

  • зафіксовані камерами автоматичної фіксації (перевищення швидкості, порушення правил зупинки, паркування, стоянки);
  • виписані інспекторами з паркування (порушення правил зупинки, стоянки, паркування, зафіксовані в режимі фото чи відеофіксації);
  • виписані співробітниками Нацполіції на місці (будь-які порушення ПДР, зафіксовані у неавтоматичному режимі).

Знижка 50% застосовується до першої та другої категорії штрафів. Тобто вдвічі меншу суму штрафу можна заплатити за перевищення швидкості руху, зафіксоване камерами, а також за порушення правил зупинки, стоянки, паркування, зафіксоване камерами або інспекторами з паркування.

Перевірити, чи передбачена знижка по штрафу, який вам виписали, можна на самій постанові про накладення штрафу – ця можливість зазначається на бланку.

Якщо не сплатити штраф упродовж 10 днів, знижка згоряє, і тоді доведеться сплатити суму в повному обсязі.

Джерело: 5692.com.ua