Як і в кого вилучатимуть авто на потреби ЗСУ: деталі резонансної норми мобілізаційного закону

Новий закон про мобілізацію, який вже передано на підпис президенту, передбачає можливість вилучати транспорт у громадян для потреб ЗСУ. Кого торкнеться ця норма, які саме машини потрібні армії та за яким механізмом відбуватиметься мобілізація авто, пише 5692.com.ua із посиланням на ТСН.

Військово-транспортний обов’язок в Україні встановлюється задля задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань на особливий період щодо транспорту (зокрема й водного) і техніки.

Цей обов’язок поширюється на:

  • органи влади;
  • підприємства та установи, які забезпечують експлуатацію транспорту (залізниця, порти, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші);
  • громадян – власників транспортних засобів, які мають більше одного авто.

Вилучення транспорту на потреби ЗСУ – механізм

Мобілізувати автомобіль у громадян можуть співробітники ТЦК та СП. Вони отримають від МВС інформацію щодо транспорту, який перебуває у власності підприємців та громадян для виконання військово-транспортного обов’язку.

Відповідно до нового закону, у разі потреби підприємство чи організація повинні будуть забезпечувати доправлення транспорту чи іншої техніки до військових частин.

Вилучатимуть ті транспортні засоби, які більше підходить для потреб війська. Перед цим має бути проведена експертна оцінка автомобіля та оцінка його ринкової вартості.

Адміністрація кожної області визначатиме, яку кількість авто потрібно мобілізувати, та складатиме спеціальні списки. Машини мають забирати під спеціальні розписки, проте точний механізм вилучення транспорту у громадян станом на зараз невідомий.

Протягом 30 календарних днів від моменту оголошення демобілізації і в разі, якщо машина ще є в наявності, вона має бути повернута власнику. У разі втрати транспорту держава повинна буде сплатити власнику компенсацію.

У кого можуть вилучити авто

За словами адвокатки Марини Бекало, законом передбачено вилучення транспорту для потреб ЗСУ лише у тих громадян, на яких зареєстровано більш ніж одне авто.

Водночас нардеп Ярослав Железняк зазначив, що вилучення транспорту стосується лише юридичних осіб і техніки, яка відповідає потребам військових. Тобто мобілізація транспорту торкнеться підприємств, які мають у власності більше одного броньованого транспортного засобу. Він запевнив, що про вилучення приватних авто громадян не йдеться.

Дивіться, є авто у юридичних осіб. Вони й так зараз перебувають на військовому обліку. І є теоретична можливість, якщо раптом не буде вистачати авто, і саме це авто відповідає, якийсь там військовий броньований бус – от щось таке, і їх два, то в теорії одне можуть вилучити. Це не означає автоматичне вилучення кожної другої автівки, – пояснив депутат.

Щодо цієї норми надав пояснення й нардеп, член Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. Він сказав, що йдеться про тимчасове або безповоротне вилучення транспорту з компенсацією вартості. Веніславський зазначив, що чинним законом про мобілізацію передбачено вилучення транспорту у підприємств, організацій і громадян.

Ми в цьому законі конкретизували, що якщо транспортний засіб є єдиним джерелом забезпечення існування людини або це єдиний у людини транспортний засіб, то він не може бути вилучений. Але якщо є більш ніж один транспортний засіб, якщо вони можуть потенційно бути пристосовані до виконання завдань сектору безпеки і оборони, то вони можуть бути вилучені, – наголосив він.

Крім того, Веніславський сказав, що вилученню підлягатиме виключно специфічні транспортні засоби: вантажівки, на яких можна перевозити боєприпаси, особовий склад; спеціальну техніку, яка може рухатися в умовах бездоріжжя.

Джерело: 5692.com.ua