За неявку у ТЦК відберуть права та машину? Адвокат пояснив вимоги нового закону

Новий закон про мобілізацію вступить у дію вже в травні 2024 року. Документ містить чимало змінених та доданих норм. Серед найбільш резонансних змін — оновлення для власників та водіїв автотранспорту. Що загрожує цій категорії українців у разі недотримання вимог закону, розповів адвокат Роман Сімутін, пише Telegraf.

За словами адвоката, оновлення в першу чергу стосується тих, хто не оновив облікові дані чи не прийшов до ТЦК та СП за викликом чи повісткою. При цьому законом не передбачено, що у порушників будуть забирати права – обмежуватимуть право на керування до виконання вимоги ТЦК.

Обмеження на право керування накладатиме суд. Для цього керівник ТЦК має звернутися до поліції з проханням затримати військовозобов'язаного та доставити його. Якщо поліція не може зробити цього, ТЦК у 5-денний термін надсилає вимогу про виконання військовозобов'язаним обов'язку.

У такому разі порушнику дається 10 днів, щоб виконати зобов'язання за власним бажанням. Варто розуміти, підкреслив юрист, що вимога – не повістка, тому вона не обов'язково має бути вручена особисто. Якщо особа не виконає вимогу у зазначений термін, ТЦК звертається до суду.

Обмеження вступає в дію моментально і триватиме до моменту виконання або відкликання повістки про виклик. Оскаржити таке рішення суду не вдасться.

Відмовити ТЦК суд може, якщо не буде доведений факт неявки особи, неможливість доставки особи поліцією, вручення вимоги та невиконання обов'язку, вказаного в ній.

Не можуть обмежити особу в праві керування авто в таких випадках:

  • якщо авто машину використовують люди з інвалідністю або вони утримують інших людей з інвалідністю I-II групи;
  • якщо людина заробляє основний дохід, керуючи авто.

У разі накладання обмеження на право керування авто під час зупинки поліцією забирають права та складають протокол за статтею, що передбачає покарання у вигляді позбавлення права керування від 3 до 6 місяців.

Джерело: 5692.com.ua