ЗМІ виявили витік даних німецького Бундесверу про таємні онлайн-наради

У німецькому Бундесвері стався витік даних про таємні відеонаради. Секретну інформацію можна було знайти у мережі у відкритому доступі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Die Zeit та DW.

Німецька газета Die Zeit провела розслідування, у рамках якого встановила, що дані про таємні онлайн-наради Бундесверу місяцями були доступними в інтернеті.

Наради проводилися через систему відеоконференцій Webex. Платформа належить американському концерну Cisco.

Видання виявила в інтернеті дані про 6 тисяч конференцій. Але реальна кількість нарад, інформація про які була у мережі, може бути значно більшою.

Як зазначається, в інтернеті не було самих записів пресконференцій, проте можна було знайти їх розклад, дані про тривалість, теми нарад, а також ім'я організатора. Журналісти змогли додатися до особистих кабінетів для відеоконференцій багатьох співробітників Бундесверу, наприклад, до командувача військово-повітряних сил Німеччини. Кабінети не були захищені паролями.

Die Zeit пише, що витік міг би серйозним, оскільки деякі наради були позначені як секретні. Видання зазначає, що Бундесвер не зміг виключити витоку конфіденційної інформації через цю прогалину в системі безпеки.

Офіційно у Німеччині не підтверджують витік, але Бундесвер лише 3 травня припинив користуватися платформою Webex після того, як журналісти надіслали запит.

Не перший витік даних

Нагадаємо, раніше у Німеччині спалахнув скандал, який отримав назву Taurus-Leaks. Російська пропагандистка Маргарита Сімоньян опублікувала перехоплення секретної розмови німецьких військових. Вони обговорювали можливість постачання та застосування крилатих ракет Taurus в Україні.

У Німеччині розпочали розслідування через витік даних. Західні ЗМІ писали, що це вдарило по канцеру Олафу Шольцу, скільки партнери почали вимагати відповіді, як Росія змогла отримати запис.

Детальніше про скандал з витоком даних – у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна у Telegram.