Виплати ВПО скасують з 1 березня: кого з переселенців уряд залишить без грошової допомоги

Відповідно до рішення уряду, з 1 березня 2024 року деяким категоріям ВПО перестануть виплачувати грошову допомогу. Кому саме вирішили скасувати виплати і чому, повідомляють Факти ICTV.

Хто з березня залишиться без виплат

Метою рішення уряду про перегляд допомоги ВПО є стимулювання людей працевлаштовуватися й отримувати власні доходи. Очікується, що тим самим буде зменшено навантаження на соціальний сектор під час війни.

Проте фінансової допомоги позбавлять не всіх працездатних переселенців, які не мають роботи. Тим, хто стане на облік у центрі зайнятості або подасть заявку на грант для започаткування власного бізнесу, виплати буде подовжено.

Кому продовжать виплати ВПО з 1 березня

Держава і надалі виплачуватиме допомогу особам зі статусом ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян:

  • людям з інвалідністю І-ІІ груп;
  • неповнолітнім дітям з інвалідністю;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування;
  • пенсіонерам, у яких дохід не перевищує 9 444 грн (чотириразовий розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб);
  • переселенцям, які виховують дітей віком до 14 років та проживають у зоні активних або можливих бойових дій;
  • сім’ям переселенців, які виховують дітей до 14 років та проживають у відносно безпечних регіонах країни, але при цьому не мають можливості забезпечити оффлайн-навчання дитині (якщо дитина не може ходити до дитячого садка або навчається у школі в онлайн-форматі).

Зазначеним категоріям переселенців держава продовжуватиме виплачувати допомогу ще принаймні 6 місяців, починаючи з 1 березня 2024 року.

Джерело: 5692.com.ua