“Шедеври” радянської кулінарії: 5 популярних страв з їдалень СРСР, які б зараз мало хто наважився скуштувати

Щоб готувати страви з мінімуму продуктів, кухарі радянських шкільних їдалень мали проявляти неабияку винахідливість. Те, що виходило в результаті, важко вписати у збалансований раціон сучасних людей. Деякі "гастрономічні витвори" були настільки вражаючими, що навіть спогади про їхній вигляд і аромат викликають огиду.

Про 5 страв, якими годували дітей в школах та дитсадках в часи СРСР, розповідає Телеграф. Зараз їх навряд чи хтось захотів би з'їсти.

Какао з пінкою

Напій, який має складатися з какао-порошку і молока, у радянських їдальнях представляв собою водянисту субстанцію з пригорілим присмаком. Нижню третину склянки займала неприємна гуща, а зверху напій вкривала суха плівка. Як кухарям вдавалося зіпсувати смачне, на перший погляд, поєднання компонентів, залишається лише здогадуватися.

Молочний суп

Це була одна з найгірших страв для радянських дітей. Щадний варіант молочного супу передбачав наявність у молочній жижі лише розкислої вермішелі. А ось кухарі з більш яскравою фантазією примудрялися додавали у цей суп овочі. Картопля та морква робили страву взагалі нестерпною.

Омлет

Неабияку винахідливість працівники їдальні виявляли і під час приготування омлету. За допомогою великих міксерів вони створювали добротно збиту масу з пари яєць і невеликої кількості молока. Страва могла швидко наситити навіть дорослу людину, але цієї ситості вистачало на короткий період.

Котлети майже без мʼяса

Оскільки м'ясо в СРСР було в дефіциті, кухарям доводилося додавати в котлети чимало інших інгредієнтів. Зазвичай 20-30% усієї маси складав чорний або сірий хліб, що й обумовлювало смак "тих самих" котлет. Традиційним гарніром до них було картопляне пюре. А якщо котлету клали на шматок хліба, виходив "бургер".

Манна каша з грудочками

Поширеною у радянські часи була манна каша, що пов'язано її низькою вартістю та швидкістю приготування. У кухарів шкіл і дитсадків ця каша завжди представляла собою щільна жижа з огидними грудками. Іноді до неї додавали подрібнені хлібні сухарики та варення, але навряд чи ці компоненти поліпшували смак страви.

Джерело: 5692.com.ua