Від 24 до 96 годин без сну: що відбувається з організмом, якщо ви довго не спите, і чи оборотні ці процеси

Безсоння може бути пов'язаним з різними факторами, такими як стрес, хвороба або виснаження. При цьому кожен з нас знає, наскільки важливим є сон для здоров'я організму і нормального самопочуття, що він необхідний нам так само, як харчування та регулярні фізичні вправи.

Більшість дорослих потребують від семи до дев'яти годин сну щоночі. Але що буде, якщо не спати 24, 36, 28 і більше годин, як на це відреагує наш організм? Що станеться, якщо ви просто не будете спати, пише OBOZ.UA із посиланням на видання HuffPost.

24 години без сну

Якщо не спати понад добу, в організмі починають вироблятися гормони стресу кортизол та адреналін, які необхідні для компенсації втоми. Стан організму при такій тривалості відсутності сну можна порівняти з тим, що відчуває людина з вмістом алкоголю в крові 0,1%.

Тобто за таких умов у людини стає невиразним мовлення, уповільнюється мислення, посилюються емоційні реакції, знижується концентрація уваги, погіршується слух. Через це збільшуються ризики нещасних випадків зі смертельними наслідками. Крім того, у такому стані можливе відтворення неправдивих спогадів.

36 годин без сну

Якщо не спати 36 годин, ризики стають більшими. Артеріальний тиск підвищується, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, більш вірогідними стають тривожність і перепади настрою, когнітивні функції сповільнюються.

Через це людина не здатна концентруватися та обробляти інформацію.

48 годин без сну

Після 48 годин без сну організм намагається перейти в режим "мікросну", коли мозок просто відключається на декілька секунд. Такі короткі епізоди сну відбуваються мимоволі та можуть траплятися навіть з розплющеними очима. При цьому під час них мозок не обробляє зовнішню інформацію так, як зазвичай.

Посилюється тривога, дратівливість, свідомість стає затуманеною, когнітивні функції значно погіршуються. Крім того, можливе виникнення галюцинацій.

72 години без сну

Якщо не спати понад три доби, стан організму стає ще більш небезпечним. Спостерігається прискорене серцебиття, негативний настрій і підвищена вразливість. Частіше трапляються епізоди мікросну, які тривають довше.

На цій стадії можливе виникнення складніших галюцинацій, марення та параноїдальних думок. Також людина у такому стані може відчути деперсоналізацію, коли виникає відчуття, що ви спостерігаєте за своїми діями, емоціями або думками з відстані.

96+ годин без сну

Якщо не спати чотири доби або більше, сприйняття реальності сильно спотворюється. Цей стан називається психозом депривації сну. Організм намагається змусити вас спати. На щастя, цей стан є оборотнім, і якщо знову почати спати, можна подолати психоз депривації сну.

Хронічне недосипання

Негативно позначається на здоров'ї не лише відсутність сну, а й постійне недосипання. Навіть якщо ви спите кожну ніч, але тривалість сну недостатня чи сон неякісний, це загрожує багатьма проблемами з організмом:

  • підвищений артеріальний тиск;
  • серцева недостатність;
  • інфаркт;
  • ожиріння;
  • депресія;
  • передчасне старіння тощо.

Джерело: 5692.com.ua