Велике свято: коли Благовіщення Пресвятої Богородиці у 2024, які традиції та заборони

Благовіщення – одне з найбільших церковних свят, третє за значущістю після Великодня та Різдва. Коли православні відзначатимуть цю важливу релігійну подію за новим календарем, які існують традиції та заборони цього дня, повідомляє 5692.com.ua.

Благовіщення – дата у 2024 році

Цю подію заведено відзначати рівно за 9 місяців до Різдва Христового. За старим календарем Благовіщення святкували 7 квітня. Після переходу Православної церкви України на новоюліанській календар дата свята змістилася. Тепер Благовіщення Пресвятої Богородиці святкуватимуть 25 березня.

Благовіщення – що це за свято

Вважається, саме цього дня архангел Гавриїл приніс Діві Марії "благу звістку" про те, що вона незабаром народить Спасителя, сина Божого.

Благовіщення Пресвятої Богородиці – це Саме цього дня до з'явився їй звістку, що

Радуйся, Благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жінками, – сказав архангел Гавриїл, з'явившись до Діви Марії.

Примітно, що ця велика християнська подія часто використовується на церковних фресках. Найдавнішими в Україні є зображення Благовіщення на фресці та мозаїці в Софії Київській, що датуються XI століттям.

Благовіщення – що можна і не можна робити

Православні віряни на Благовіщення обов'язково відвідують храми та церкви, читають молитви. Священники проводять святкові служби у святковому вбранні та освячують воду.

Згідно зі старовинним обрядом, у цей день випускають птахів (голубів) у небо. Вважається, птахи на небі повідомляють ангелам-охоронцям про хороші події, які трапилися за останній рік.

Християни вірять, що у Благовіщення відкриваються небеса, і Господь може почути всі молитви та прохання кожної людини, яка до нього звертається. У Діви Марії просять здоров'я, захисту, прощення гріхів.

На свято Благовіщення дозволено послабити Великий пост. У цей день можна додавати до страв олію, їсти рибні страви, випити трохи церковного вина.

На Благовіщення заборонено:

  • займатися хатніми справами і домашньою роботою (прати, прибирати, шити);
  • виконувати важку роботу;
  • давати чи брати у борг, виносити щось із дому;
  • сваритися, говорити погані слова;
  • їхати у далеку дорогу;
  • вінчатися.

Існує повір'я, що в цей день не можна плести коси, щоб не "переплести" долю людини. Є така приказка: "На Благовіщення птах гнізда не в'є, дівка косу не плете".

Джерело: 5692.com.ua