В Україні зросте податок на нерухомість у 2024 році: кому і скільки доведеться заплатити

В Україні власники житлової нерухомості мають щорічно сплачувати податок на нерухомість у тому випадку, якщо її площа більша за встановлені ліміти. За 2024 рік доведеться сплатити більше за кожен "зайвий" квадратний метр нерухомості, ніж торік, оскільки розмір податку залежить від мінімальної заробітної плати.

Хто з українців має сплатити податок на нерухомість

Податок на нерухомість мають сплатити громадяни, які мають у власності:

  • квартиру понад 60 квадратних метрів;
  • будинок понад 120 квадратних метрів;
  • будинок та квартира з загальною площею 180 квадратних метрів.

Податок нараховується лише за надмірні квадратні метри приміщення. Наприклад, якщо у людини є будинок площею 125 квадратів, то заплатити потрібно за 5 кв. м. Ставка цього податку розраховується місцевою владою, яка враховує розташування нерухомості та його тип.

Максимальний розмір податку за 1 кв. м не має перевищувати 1,5% мінзарплати станом на 1 січня звітного року. У 2024 році українці мають заплатити податок за 2023 рік. Враховуючи, що мінзарплата минулого року становила 6700 грн, максимальна ставка податку за кожен додатковий квадратний метр становить 100,5 гривень. Податок потрібно заплатити до 1 липня 2024 року.

Оскільки з 01.01.2024 мінімальна зарплата в Україні становить 7100 грн, то у 2024 році максимальна ставка податку – 106,50 грн/кв.м. Але за збільшеною ставкою потрібно буде сплатити стягнення вже до 1 липня наступного року.

Дізнатись точний розмір податку можна в особистому кабінеті на сайті податкової.

Хто звільнений від сплати податку на нерухомість

Крім власників житла, яке відповідає лімітам, у 2024 році від податку звільняються фізичні особи, які мають нерухомість:

  • що розташована на території, де ведуться чи велися активні бойові дії;
  • що розташована на тимчасово окупованій території;
  • яка є непридатною для проживання у зв’язку із бойовими діями.

Джерело: 5692.com.ua