Українські біженці повертаються з-за кордону: які причини

Чимало українців, які вимушено залишили батьківщину через військові дії та виїхали за кордон, покидають країни прихистку. Причому більшість громадян повертаються у власне житло, навіть попри те, що не відчувають себе у безпеці в рідному регіоні. Найчастіше це пов'язано з емоційними переживаннями, але є й інші важливі чинники.

Що спонукає українців повертатися додому, розповіли дослідники IMPACT Initiatives.

Що показало опитування українських біженців

У межах 18 раунду дослідження з 26 жовтня по 8 листопада 2023 року було проведено опитування людей, які виїхали з України, щоб вивчити їхнє переміщення, інтеграцію та наміри повернутися. За цей період дослідники у телефонному режимі опитали 2 213 людей, що повернулися до України.

Більшість опитаних біженців були з таких регіонів: місто Київ (13%), Харківська (12%), Дніпропетровська (10%), Одеська (8%), Донецька (7%), Миколаївська (7%), Запорізька (7%), Київська (6%) області.

Серед тих, хто повернулися в Україну після захисту за кордоном, жінки складали 39%, діти до 17 років – 35%, чоловіки – 19%.

Дослідники розповіли, що на рішення повернутися до України впливає вибір країни та рівень доходів людей. За висновками, найчастіше хочуть повернутися українці, які отримали захист у сусідніх країнах, зокрема, у Польщі. Нижча ймовірність повернення біженців з таких країн, як Німеччина та Чехія.

У Польщі найвищий відсоток людей, які повернулися до України – 49% опитаних. Щодо інших країн, отримані такі показники: з Румунії повернулись 46% опитаних, з Молдові – 43%, зі Словаччині – 40%, з Німеччини -13%, з Чехії – 17%.

Чому українські біженці повертаються

Отримані результати дослідники пояснюють географічною близькістю, родинними зв’язками, схожістю культури, а також різною політикою приймаючих країн, що впливає на біженців.

Важливою передумовою для повернення біженців в Україну є вид житла та рівень доходів за кордоном. Найчастіше вирішують повернутися біженці із меншими доходами, та ті, хто проживає у тимчасовому житлі. А ті біженці, які живуть в орендованому житлі чи житлі, яке надала держава, найчастіше залишаються у приймаючих країнах.

Люди, які повернулися додому, рідше мали роботу за кордоном (28%) порівняно з тими, хто залишився біженцями (45%).

Багатьох спонукало повернутися в Україну погане знання мови країни прихистку. Половина тих, хто повернуся до України, вказали на цей чинник.

Як з'ясувалося, 53% українців повернулися з-за кордону у населені пункти, де вони не завжди почуваються у безпеці. Як причини фони називають такі чинники:

  • бажання возз’єднатися зі своїми рідними – 49%;
  • туга за домом – 35%;
  • повернення на довоєнне робоче місце – 15%;
  • неможливість працевлаштуватися – 11%;
  • відчуття безпеки – 11%;
  • відсутність житла за кордоном – 9%;
  • відвідування школи в Україні – 7%;
  • доступ до медичної допомоги – 6%.

Більшість біженців повернулися у регіони, де вони проживали до повномасштабного вторгнення, – 82%. Із них 90% повернулися у власне житло. Найбільше громадян повернулися до західних та північних областей, найменше – до південних та східних.

Джерело: 5692.com.ua