“Там є один серйозний плюс”: адвокат розповів, що потрібно знати про електронний кабінет

Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста, як заявили в Міноборони, можуть запустити уже влітку 2024 року. Що таке Е-кабінет, чи обов'язково його мають зареєструвати всі українці, які він має плюси та мінуси, розповів адвокат Роман Сімутін, пише РБК-Україна.

Для чого потрібен електронний кабінет

За словами адвоката, Е-кабінет створять на кожного військовозобов’язаного, незалежно від того, чи буде він або вона ним користуватися.

Реєструватися там чи ні – це ваше право, а не обов’язок. Ви зможете надати або побачити свої дані в реєстрі, не звертаючись до ТЦК особисто, – пояснив правозахисник.

Сімутін зазначив, що для цього потрібно буде лише завантажити підтверджуючі документи.

І щоб у подальшому ТЦК не розповідали вам чи суду, типу, без проходження ВЛК відстрочка не надається, а після ВЛК не запевняли, що не знали про наявність відстрочки і ви надали її запізно, бо вже готове мобілізаційне розпорядження – інформація з електронного кабінету все спростує, – додав адвокат.

Які плюси і мінуси Е-кабінету

Роман Сімутін розповів, що в наявності електронного кабінету є один серйозний плюс, який дозволяє оформити відстрочку від військової служби без проходження ВЛК.

Але в цьому одночасно є й мінус. Він полягає у тому, що обравши такий шлях, громадянин, у подальшому не пройшовши ВЛК, сам зафіксує порушення закону в частині порушення правил військового обліку. А за це передбачено покарання у вигляді штрафу від 1700 до 3400 гривень (ст. 210 КУпАП).

Сімутін зазначив, що в цьому випадку ТЦК нічого не потрібно доводити, оскільки доказом слугуватиме витяг з електронного кабінету.

Чи замінить Е-кабінет військовий квиток

Адвокат пояснив, що електронний кабінет військовозобов'язаного стане цифровим аналогом військового квитка, але повністю його не замінить.

Метою Реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів "Оберіг" також є ідентифікація військовозобов’язаних громадян та оформлення документів військового обліку. Е-кабінет потрібен, щоб там зберігалася ваша персональна інформація. Тому, фактично, це буде заміна квитка. Принаймні його цифровий аналог, – резюмував Роман Сімутін.

Джерело: 5692.com.ua