Сягають 100 тисяч гривень: хто в Україні отримує захмарні пенсії

В Україні у 2024 році мінімальний розмір пенсій підвищився на 268 грн та становлять 2360 гривень. Водночас деякі громадяни, перебуваючи на "заслуженому відпочинку", щомісячно отримують від держави близько 100 тисяч гривень. Яка категорія українців отримує такі великі виплати, розповідають Новини.LIVE.

Правила щодо щомісячного довічного грошового утримання суддів місцевих, апеляційних судів та Верховного Суду України регулюються законом від 02.06.2016 № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів".

Високі пенсії в Україні отримують колишні судді. Вони мають право на щомісячне довічне грошове утримання, яке в рази перевищує виплати переважної більшості пенсіонерів.

За законом, для розрахунку пенсії цій категорії громадян застосовується особлива формула. Судді у відставці виплачують щомісячне довічне грошове утримання у розмірі 50% суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді.

Крім того, за кожен рік роботи на посаді судді більш ніж 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на 2 відсотки його грошового утримання.

На даний час колишні українські судді отримують у середньому близько 100 тисяч гривень пенсії. У період із 2021-го по 2023 рік виплати для них збільшились майже на 30 тис. грн. Судді, які відпрацювали 20 років, отримують 50% від зарплати, а ті, хто відпрацював 30 років — 70% від заробітної плати.

За інформацією ПФУ, розмір щомісячного довічного грошового утримання обмеженню не підлягає. Навіть зараз, у складних економічних умовах, під час війни та за дефіциту державного бюджету, ця норма залишається незмінною.

Джерело: 5692.com.ua