Шахраї в Телеграм: як акаунти українців використовують для крадіжки грошей

Більшість українців сьогодні користуються месенджерами, і найчастіше це Телеграм. Хоча розробники додатку запевняють, що дані користувачів під надійним захистом, це не заважає шахраям активно використовувати його для своїх злочинних схем.

Останнім часом аферисти викрадають акаунти користувачів, щоб потім виманювати гроші у їх знайомих.

Як крадуть акаунти Telegram

Будь-який користувач Telegram ризикує добровільно віддати акаунт аферистам, всього лише перейшовши за посиланням, яке вони можуть прислати. Тож краще не переходити за посиланнями, які надходять у повідомленнях від незнайомих або навіть знайомих людей, груп, чат-ботів. Через це можна втратити доступ до власного профілю.

Подібною ситуацією в мережі поділилася адвокат Олена Бабич, близька подруга якої стала жертвою шахраїв. За словами жінки, подруга отримала повідомлення від колишньої вчительки з проханням проголосувати за її онучку.

Нічого не підозрюючи, вона перейшла за посиланням і потрапила у на перший погляд реальну Telegram-групу з батьками дітей. Далі потрібно було знов перейти за незрозумілим посиланням.

Там треба було проголосувати, перейти за якимось посиланням. Вона це зробила, але в якийсь момент її насторожила дуже велика кількість посилань, і вона просто передумала, видалила та забула за всю цю історію, – розповіла адвокат.

Проте виявилося, що поки жінка переходила за первинними посиланнями, то таки встигла потрапити у халепу. Як стало відомо пізніше, її дані встигли зафіксувати шахраї, які почали розсилати її ж контактам повідомлення з проханням позичити гроші.

Цією історією хочу вас убезпечити від того, що коли вам приходить повідомлення від навіть знайомої особи з проханням проголосувати, будь ласка, двічі перевірте перед тим, як це робити. І для вас червоним прапорцем має бути те, що коли ви переходите на голосування, вас просять щось додатково підтвердити, – попереджує Бабич.

Варто зазначити, що посилання від незнайомців не треба відкривати в жодному іншому месенджері, а також в електронній пошті.

Джерело: 5692.com.ua