Підвищення ПДВ та військового збору: Кабмін планує збільшити податки для українців, щоб виконати зобов’язання перед МВФ

У межах програми з Міжнародним валютним фондом Україна зобов'язана збільшити внутрішні надходження держбюджету на суму близько 40 млрд грн (0,5% від ВВП). У зв'язку з цим в українському уряді обговорюється можливість підвищення та введення нових податків для населення. Про це пише "Економічна Правда" із посиланням на джерело у Кабміні.

Повідомляється, що Кабмін планує запровадити таке додаткове оподаткування:

  • 0,1% військового збору з прибутку підприємств та доходів ФОПів;
  • 1,5% від вартості дорогоцінних металів;
  • 30% від вартості ювелірних виробів;
  • 10% для угод з продажу рухомого майна.

Крім того, обговорюється додаткове оподаткування операцій з нерухомістю та запровадження додаткового податку на деякі інші операції.

Зараз дійсно обговорюється можливість застосування військового збору з низки об’єктів оподаткування, які мають фіскальний потенціал, – зазначив голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев.

Запровадження нового оподаткування має допомогти виконати зобов'язання перед МВФ, проте завдяки цим заходам все одно не вдасться покрити всі додаткові потреби бюджету. Навіть без проведення додаткової мобілізації і за умови відновлення допомоги від США Україні значно не вистачатиме коштів у 2024 році. Лише потреби сектору оборони становлять понад 400 млрд грн.

Щоб отримати ці кошти, знадобляться набагато радикальніші податкові зміни. За інформацією співрозмовників "Економічної правди" з Кабміну, додатковим джерелом доходів бюджету може стати підвищення ставок основних податків: ПДВ та податку на доходи.

Один відсоток ставки ПДВ коштує бюджету 35 мільярдів гривень, а один відсоток військового збору – 27 мільярдів гривень. От і рахуйте, як ми можемо покрити наші потреби, – йдеться в повідомленні.

Виходячи з цього, для покриття потреби у розмірі понад 400 млрд грн потрібно буде підвищити ставки ПДВ та військового збору приблизно на 6-7%.

Джерело: 5692.com.ua