Дітям ухилянтів можуть заборонити вступати в університети

Захист національної безпеки є однією з найважливіших функцій будь-якої держави. У зв'язку з цим, українська влада планує внести зміни до законів, які стосуються мобілізацїї громадян. Щоправда, законопроєкт №10449, який наразі готують до другого читання у ВР, зазнає критики як з боку населення, так і з боку окремих представників уряду й парламенту.

Одним із найбільш спірних питань є можливість держави відмовляти в наданні послуг громадянам, які ухиляються від громадянських обов'язків, зокрема, від військового обліку. Серед запропонованих варіантів, які зараз знаходяться на розгляді, заборона дітям ухилянтів і самим ухилянтам вступати до закладів вищої освіти України.

Що відомо

У своєму інтерв'ю для "Телеграфу" народний депутат Вадим Івченко, представник фракції "Батьківщина", наголосив на необхідності виконання громадянами своїх обов'язків. За його словами, відмова в наданні деяких державних послуг може стати нормальним процесом, адже держава повинна мати можливість розраховувати на своїх громадян у разі загрози національній безпеці.

Щоправда, пропоновані заборони можуть торкнутися не лише самих ухилянтів, а і їхніх дітей. Як повідомив Вадим Івченко, наразі народні депутати розглядають можливість відмовляти у вступі до університетів і академій тим, хто не виконує свій державний обов'язок щодо захисту країни. Відповідна міра цілком може розповсюджуватися й на їхніх синів чи доньок.

Він також повідомив, що голосування у другому читанні у Верховній Раді запланували до річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну, тобто вже 22 чи 23 лютого.

Однак, як зазначив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, Верховна Рада не збирається обмежувати дітей у праві на освіту.

Таких планів у Верховної Ради немає, не було і не буде! Навіть в контексті змін до правил мобілізації, – наголосив він.

Джерело: 5692.com.ua