Підвищення акцизів на пальне до європейського рівня з 2024 року: як це вплине на українських споживачів

Кабмін 22 березня 2024 року схвалив законопроєкт, що передбачає збільшення акцизів на пальне до мінімально прийнятних рівнів у Європі. Рішення було прийняте задля узгодження внутрішнього законодавства з нормами ЄС, оскільки Україна має статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Чого чекати українцям після підняття акцизів, пише 24 Канал.

Нові акцизи на пальне – що зміниться

Передбачається, що підвищення акцизів буде поступовим і триватиме з 2024 по 2028 рік. Перші зміни відбудуться вже цього літа, і вони можуть призвести до змін у вартості пального для кінцевих споживачів, навіть якщо ціна на нафту залишиться незмінною.

Ось на скільки можуть зрости ціни на різні види пального:

  • бензин – на 1,5 гривні за літр;
  • дизель – на 1,2 гривні за літр;
  • автогаз – на 0,20 гривні за літр.

На думку директора Консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, реальний вплив зміни акцизів на ціни для споживачів насамперед визначатиметься рівнем світових цін на нафту.

Податкова складова буде зростати, але що буде на ціннику – невідомо. Якщо сьогодні ціна нафти буде 50 доларів за барель, то ми взагалі не відчуємо підвищення цього акцизу. Розуміємо, податкова складова зростає, сировинна складова падає. А може бути по-іншому, що ціна на нафту буде 100 доларів, і тоді ціна злетить не на 9 гривень, а на 20. Це теж може бути, – зазначив експерт.

Як можуть зрости ціни на пальне до 2028 року

Якщо робити довгострокові прогнози, то, порівняно з нинішніми цінами, у 2028 році здорожчання пального може бути таким:

  • бензин – на 7,3 гривні за літр;
  • дизель – на 9,2 гривні за літр;
  • автогаз – на 1 гривню за літр.

При цьому варто розуміти, що нововведення в податковому законодавстві є довготривалим процесом, оскільки законом дозволяється внесення змін до податкового кодексу лише двічі на рік – на початку січня та липня.

Отже, якщо заплановане рішення ухвалять остаточно, реалізувати його можна буде не раніше 1 липня. А якщо врахувати необхідний перехідний період, необхідний для оновлення податкової документації, то зміни наберуть чинності фактично лише з 1 серпня.

Джерело: 5692.com.ua